Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Sağlık dolu ve lezzetli hindiba

İsmine, tadına ve lezzetine alışık olmayanlarınız olabilir. Endive ya da Türkçe ismiyle hindiba. Salatası bu sıcaklarda içinizi serinletecek tazelikte, zeytinyağlısı ise inanılmaz bir lezzet. Gelin yazın bu sıcak günlerinde favoriniz olacak, hafif ama doyurucu bir salata, bir de zeytinyağlı yapıp sofralarımızda hindiba rüzgarı estirelim

Zaman zaman kızıyorum 'mega/gross marketlerin küçük işletmeleri bitirip mahalle kültürüne köstek olmalarına... Ancak öyle zamanlar oluyor ki, yurt dışı semt pazarlarında olup, Türkiye'de henüz bulunmayan malzemelere ancak bu market raflarında rastlayabiliyoruz. Hindiba da tıpkı kuşkonmaz, Yedikule marulu ve benzerleri gibi kolay kolay her yerde bulamayacağınız bir yeşillik, en azından şimdilik... Ama eminim bizler sağlık dolu bu sebzeyi evlerimize konuk edip pişirmeye başladıkça, üretimi artacak ve ulaşması da kolay hale gelecek.
Beyaz hindiba, kayıtlara göre Brüksel'de 1800'lü yıllarda köylüler tarafından şans eseri bulunmuş. Kökleri havucu andıran bu bitki ilginç bir şekilde kapalı, güneş görmeyen ortamda yetişiyor. Hafif buruk bir tada sahip. Beyaz hindiba, tok tutma özelliğiyle sağlıklı beslenenler için ideal bir lezzet. Acıktın mı, at birkaç yaprak, oh mis!
Ülkemizde tek bir yerde üretilmesi ise bitkinin bilinirliğinin ne kadar az olduğunun ve aslında bu ürüne zaman ve para yatırımı yapan şahıs ve firmaların ne kadar değerli bir iş yaptıklarının göstergesi. İzninizle bu üreticilere kocaman bir alkış gönderiyorum ve tariflerimize geçiyorum.

Beyaz hindiba salatası
Sebzemizi, tıpkı Yedikule Marul gibi hafif kök kısımlarından keserek kolayca gövdesinden ayırın. Tek tek ayıklanmış yaprakları soğuk (tercihen buz eklenmiş) ve sirkeli suda yedi-sekiz dakika bekletip, sonrasında kurulayın. (Çok detaylı bir yıkamaya gerek yok çünkü topraksız ortamda güneş görmeden yetişen bir bitki hindiba ancak yine de herhangi olumsuz bir durumu önlemek adına sirkeli suda bekletebilirsiniz.) Sıra geldi salata sosumuza...
Derince bir kaba 4 kaşık mayonez, 1 kaşık şarap sirkesi ve bir tutam tuz ve karabiber ile limon suyu ilave edin. Ardından azar azar yarım çay bardağı ayçiçek yağını çırpma teli yardımıyla karıştırın. Ayıkladığınız, sirkeli soğuk suda beklettiğiniz ve hemen ardından kuruladığınız beyaz hindibaları sosla karıştırın. Tavada veya fırında sotelediğiniz cevizleri de kırıp, tabağa koyduğunuz salatanızın üzerine ekleyin. En son üzerine elinizle parçaladığınız Konya küflü peyniri ve ince doğranmış frenk soğanlarını ilave ederek masanızda baş köşeyi kendisine verebilirsiniz.



Portakallı hindiba zeytinyağlısı
6 adet orta boy bütün hindiba
1 adet limon suyu
600 ml (3 su bardağı) sıkılıp tavada 300 ml (1 buçuk su bardağı) kalana kadar çektirilmiş portakal suyu
1 diş sarımsak (uzunlamasına ince doğranmış)
Yarım soğan, julienne doğranmış
1 çay kaşığı tuz
Bir tutam beyaz toz biber
2 tatlı kaşığı toz şeker
2 dal biberiye
2 dal kekik
Yarım çay bardağı zeytinyağı
YAPILIŞI: Dış yaprakları ayıklanmış hindibaları, tüm malzemeler eklenerek orta harlı ateşte 15-20 dakika boyunca pişirip, pişirildiği tencere ile soğumaya bırakın ve minimum 12 saat dinlendikten sonra ortadan ikiye bölerek servis edin. Dilerseniz üzerine taze kıyılmış frenk soğanı ekleyebilirsiniz...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA