Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Kurban Bayramı’nın görkemli sofraları

Kurban Bayramı’na sayılı günler var. Büyük sofraların etrafında aileler bir araya gelecek. Ve elbette kuşkusuz o masaların gözdesi kavurma olacak

Çocukluğumuzdaki kadar olmasa da bayramlar hâlâ güzel benim için. Her zaman bayramların bir görevi yerine getirdiğine inanırım. Artık bu ritüelleri çok yerine getiremesek de eskiden aileler bir araya gelir, büyükler ziyaret edilir bayram sofraları kurulur ve o sofralar etrafında hep birlikte eşsiz lezzetler tadılırdı. Evet belki eski bayramlar artık yok ama bayramların beni hâlâ en çok heyecanlandıran yanı kurulan görkemli sofralar! Evet bayram lezzetlerinden çocukluğumdan beri yararlanabildiğim kadar yararlanıyorum, hele Kurban Bayramı'nda. Kurban demek, yemekten ve her şeyden önce paylaşmak demek. Umarım bu bayramda da hem güzel sofraları ve lezzetleri, hem de sevgi ve hoşgörüyü paylaşmayı unutmayız.

BENZERSİZ LEZZET: KAVURMA
Kurban etinin but kısmından yapılan kavurmanın tek püf noktası, aslında etin iyi olmasıdır. Kurban etinin elde edildiği hayvanın iki yaşını geçmemiş olması etin lezzetini etkileyen en önemli faktördür. Önce mühürleyip, sonra eti biraz dinlendirdikten sonra pişirmek, en ideal yöntemdir. Dinlenme aşamasını geçtikten sonra, eti kavurma noktasına geliyoruz. Bu noktada eti kendi iç yağıyla kavurmak çok daha iyi çünkü etin kendi iç yağı, tereyağı ya da zeytinyağından daha güzel bir lezzet veriyor. Ama istiyorsanız ilave olarak biraz zeytinyağı ya da tereyağı da atabilirsiniz tavaya. Kavurmanın en lezzetlisi bence sade olandır çünkü etin tadını daha iyi alırsınız ama tabii ki ek lezzetler koymak da mümkün. Mesela biraz soğan ya da mantar ekleyerek de ağzınıza layık güzel bir kavurma yapabilirsiniz. Hepimiz bayramları yeme-içme açısından yoğun geçirip yediklerimize dikkat etmeyiz ama benden size bir tavsiye; bayram boyunca et tüketimi arttığından sofralarınızda etin yanında bol bol yeşillik tüketmeyi de ihmal etmeyin. Çünkü hem etteki faydalı demirin emilimini, yanında yeşillik tüketerek çok daha arttırabilir, hem de daha dengeli bir beslenme tercih etmiş oluruz.

BARBEKÜLÜ BAYRAM
Gelin bu bayram biraz klişenin dışına çıkalım. Yazın son haftasına girerken bu bayram belki eti barbekü ile taçlandırabiliriz. Malum sonbahar geliyor, hava sıcaklığı düşecek, aileler bayram vesilesiyle bir araya gelmişken piknik havası kıvamında barbekü güzel olur bence! Sağlıklı bir barbekü yapmak için eti fazla yakmamaya özen gösterin. Kurban etinizi barbeküde pişirmeden önce aynı kavurmada yaptığımız gibi mühürledikten sonra biraz dinlendirmekte fayda var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA