Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENGÜL BALIKSIRTI

En büyük hayalimiz meslek sahibi olmak

10 şehirden 2 bin kişi ile yapılan “Ne tür hayaller kuruyorsunuz?” konulu araştırmada hayallerimizin meslek odaklı olduğu ortaya çıktı. Ancak girişimcilik fikirlerine dönüşecek üretken hayaller kurma oranı yalnızca yüzde 3

Yaratıcılığın yolu yeni fikirler geliştirmekten, girişimciliğin yolu ise hayal kurmaktan geçiyor. Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın ekonomimizin yaratıcı teknolojilere dayalı olarak gelişmesi ve teknolojiyi sadece tüketen değil üreten bir toplum haline gelmemiz için büyük hayaller kurup bunların peşinden koşmak gerektiğini anlattı ama ardından da yapılan araştırmanın sonuçlarını değerlendirirken acı gerçeği açıkladı: Çocukluğumuzda bile yeterince hayal kurmuyoruz.

YETİŞKİNİN HAYALİ
Türkiye'nin Hayal Haritası'nı çıkarmaya yönelik yapılan kapsamlı araştırma 8-55 yaş arasında kadın ve erkeklerle gerçekleştirilmiş. Evet, insanlar çocukken hayal kurmaya başlıyor ama yaş ilerledikçe hepimiz hayallerimizi kaybedip hayata tutunma çabası içine giriyoruz. Araştırmanın sonuçlarını dinlerken kendi iç sesime kulak verdim, "Çocukluktaki hayalim neydi?" diye düşündüm. 10 yaşındayken evimize giren gazetenin künyesindeki bütün yöneticilerin ismini ezbere bilirdim; genel yayın yönetmeni kim, yazı işleri müdürü kim? Yazarların ismini ezbere bilirdim ve ne güzel ki meslek hayatımda pekçoğuyla birlikte çalışma imkanı buldum. Bir hayalim daha vardı. Aynanın karşısına geçer, elimdeki kitaptan paragrafları bir haber spikeri gibi okurdum. (Kimi kez önüme, kimi kez aynaya bakarak). Sonunda gazeteci oldum ve televizyonda da uzun süre değişik programlar sundum... Dünyayı değiştirebildim mi? Tabii ki hayır. Ama kendime özgü bir tarz oluşturabildim mi? Evet... Hayal kurardım hâlâ da kuruyorum. Araştırmada her 10 katılımcıdan 5'i en büyük hayalini sadece bir meslek sahibi olmak diye tanımlamış. Bunun hayalle ve girişimcilikle bir ilgisi yok ama bu yaklaşımın nedeni geleceği güvence altına alma kaygısı. Ama ilginç olan nokta şu: Bir meslek hayalinin peşinde koşanlar en çok öğretmen olmak istiyor. Ardından doktorluk ve futbolculuk geliyor. Araştırmanın sonuçlarına göre bir hayal kurmak, girişimci olmak ve amacına ulaşmak için mutlaka maddi olanak geliyor. Ancak bu gerçeği yok edecek onlarca örnek var karşımızda... Küçücük bir köyden çıkıp okuyan ve hayallerini gerçekleştiren, Nobel ödülü alan Aziz Sancar Hoca'yı hatırlayalım... En büyük hayalimizi iyi bir meslek sahibi olmak diyetanımlıyoruz, hepimiz zengin olmak istiyoruz ama bunu nasıl yaşama geçireceğimiz konusunda bir fikrimiz ne yazık ki yok. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 78'i girişimciliği aklının ucundan bile geçirmemiş. Gerekçe ilginç; girişimcilik parası olanın işi diyorlar.

ÜNİVERSİTELİ UMUTLU
Araştırma, üniversite öğrencileri arasında ilk girişimcilik fikrinin yüzde 36 ile ergenlik döneminde ortaya çıktığını, bu oranın yaş ilerledikçe yüzde 30'lar seviyesine düştüğünü ortaya koyuyor. Girişimcilik konuları değerlendirildiğinde yüzde 29 oranıyla en çok teknoloji desteğiyle ve teknoloji sektöründe girişimci olmak ön plana çıkıyor. Bunu yüzde 23 ile iş kurmak/ticaret yapmak izliyor. Ve üniversite öğrencilerinin yüzde 60'ı Türkiye'den milyar dolarlık şirketler çıkacağına inanıyor. Bu araştırmanın sonuçları Edremit Adatepe Köyü'ndeki bir toplantıyla açıklandı. Doğa o kadar güzel ve baştan çıkarıcıydı ki; toplantı dışındaki zamanlarda sadece çevrenin verdiği ilhamla bir dolu hayal kurdum... Siz de zaman zaman gözlerinizi kapayın ve hayal kurun. Bu sadece başlangıç. Kurallara, dayatmalara takılmayın. Özgün olun... Bir fark yaratın, önünüz açılsın... Herkesle aynı seviyede durursanız, ancak kalabalığın bir parçası olursunuz.

KADINLAR ERKEKLERE GÖRE DAHA ÇOK HAYAL KURUYOR
Kadınlar adına sevindirici bir haber: Bizler hayal kurmayı erkeklere göre daha çok seviyoruz. Intel Türkiye Hayal Araştırması sonuçları, kadınların hayal kurmayı erkeklere göre daha çok sevdiğini de ortaya koydu. Hayal kurmayı çok sevdiğini söyleyenlerin yüzde 58'i kadınken, erkeklerde bu oran yüzde 42. Metropollerde hayal kurma oranı yüzde 42. Küçük illerde ise bu oran yüzde 52'lerde. Bekârlar evlilere, çocuksuzlar çocuklulara göre hayal kurmayı daha çok seviyor. Bekarların yüzde 76'sı sürekli ve sık sık hayal kurduğunu söylerken evlilerde bu oran yüzde 65 seviyesinde kalıyor. Üniversite öğrencilerinin yüzde 60'ı Türkiye'den milyar dolarlık şirketler çıkacağına inanıyor. Üniversite öğrencileri arasında girişimcilik konusunda rol model olarak görülen kişiler, sırasıyla Nevzat Aydın, Steve Jobs ve Mark Zuckerberg. Yüzde 29'unun ise rol modeli yok.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA