Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Koruyucu anne olmak

Koruyucu aile, kendi aileleri tarafından bakılamayan çocukların, başka ailelerin yanında bakılmasıdır. En az ilkokul mezunu 25-50 yaş arası bir çocuk yetiştirmeye uygun herkes koruyucu aile olabiliyor

Yarın Anneler Günü. Kimimiz armağanlarla koşacağız ona, kimimiz uzakta olduğu için sadece sesini duyacağız. Anneliğin önemi, onu hatırlamamız gerektiği bir kez daha vurgulanacak. Uzun süredir devam eden, anneye alınması gereken hediyeler listelerinin reklamları yarın sona erecek. Oysa biz anne olmanın ve bir anneye sahip olmanın en büyük hediye olduğunu bileceğiz. Bu nedenle bazılarımız yaşları kaç olursa olsun annesiz olmanın, annesini kaybetmiş olmanın acısını her zamankinden daha çok hissedecek. Özellikle çocuklar annesiz olmanın getirdiği mahsunluğu, anneler hakkında yazılanlar, söylenenler ve annesine koşanlar nedeni ile daha çok anlayacaklar. Aynı çocuğu olmadığı için anne olamadığına üzülenler gibi. Anne olmanın çeşitli yolları var. Bunların ilki ve en alışılmış olanı bir bebek dünyaya getirmektir. Bazen bunu yapamazsınız. O zaman diğer seçenek, bir başkası tarafından dünyaya getirilmiş, ama çeşitli nedenlerle bakılamamış, bırakılmış çocuklara annelik yapmaktır. Bunun bir yolu evlat edinme, diğeri ise koruyucu aile olmaktır. Bir çocuğa anne olmak için onu dünyaya getirmek gerekmediği gibi, kendi çocuğunuzun olmaması da şart değildir. Önemli olan evi ve annesi olmayan bir çocuğa anne-babalık yapabilecek maddi ve manevi gücünüzün olmasıdır. Koruyucu aile, kendi aileleri tarafından bakılamayan çocukların, ailelerin ya da kişilerin yanında kısa ya da uzun süreli olarak, devlet denetiminde bakılmalarıdır. Koruyucu aile hizmetinin pek çok aile tarafından bilinmediğini koruyucu aile sayısının yaklaşık bin adet olmasından anlıyoruz. Oysa ihtiyaç duyulan aile sayısı 15 ile 20 milyon arasında.

ANNE SICAKLIĞINA İHTİYAÇLARI VAR
Bir kurumda bakılmak, devlet tarafından ne kadar düzenlenmeye çalışılırsa çalışılsın bir çocuk için yeterince sağlıklı bir ortam olamaz. Çünkü her çocuğun birebir ilişki kuracağı, kendini ait hissedeceği kişilere gereksinimi vardır. Özellikle 0-3 yaş çocuklarının sağlıklı gelişebilmesi için kurumsal yapılar uygun değildir. Onların anne sıcaklığına, güvenli ve birebir bakıma, gerçek ilişkiye herkesden çok ihtiyaçları var. Niçin bu kadar az sayıda koruyucu aile var? Koruyucu aile olma şartları zor olduğu için mi? Kesinlikle değil. En az ilkokul mezunu 25-50 yaş arası, bir çocuk yetiştirmeye uygun herkes koruyucu aile olabiliyor. Zorluk galiba daha çok bu kararı vermekte oluyor. Sorun çıkabilir, sorumluluk zor gelebilir. Kendi dünyaya getirdiğiniz çocuklarla yaşanacaklardan çok farklı olmayacaktır. Ayrıca çocuklara istekli olarak onların bakımının üstlenildiği, onunla olumlu ilişkiler kurmak ve bir aile ortamını birlikte paylaşmak isteğinin açıkça belirtilmesi sorunları engeller. Koruyucu aile devlet desteğinde olduğundan, sorunlarda yanınızda olacak birilerini bulabilirsiniz. Anneler Günü'nde annelere armağan alınır, annelere teşekkür edilir. Ama önce anne olmak şarttır. Anne olmak sadece çocuk sahibi olmakla sınırlı değil. Annelik bir çocuğa gerçekten sahip olmak, onu sevmek, ona değer vermek, onun beden ve ruh sağlığı yerinde olarak yetişmesi için çaba göstermektir. Bu anneler gününde kendi kendinize, ailenize bir armağan vermeyi düşünebilir misiniz? Bir çocuğa koruyucu anne olma mutluluğunu kendinize, onu gerçekten koruyacak sevgi dolu aileyi ve anneyi de bir çocuğa armağan etmek güzel olmaz mı? Anneler Günü kutlu olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA