Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Tatil bitiyor: Çocuklarınızla ilgilenin

Uzun ve sıcak yaz tatilinin sonuna yaklaşıyoruz. Eylül ayında okullar açılacak. Yaz tatilinde, anne babalar çalıştıkları için çocuklarla uzun zaman geçiremedi. Bayram tatili onlar için de bir fırsat olabilir. Önemli olan çocuklarınızla birlikte eğleneceğiniz aktiviteler bulabilmek. Sadece bir görevmiş gibi çocuğu bir yere götürmek; sizin için sıkıcı, çocuk için paylaşılamayan bir zaman olur. Çocuklarınızla ortak eğlenceler, aktiviteler bulmak, sizi de yoğun yaşam koşulları arasında mutlu edecektir. Çocuklar sizin eğlenmediğinizi çabuk anlarlar. Bazı aktiviteler vardır ki, anne ya da baba ile paylaşılırsa, tadına doyum olmaz. Bu aktivitelerin mutlaka dışarıda olması da gerekmiyor. Evde birlikte yapılan ve çocuğa anlatılarak paylaşılan tamirat, yemek gibi aktiviteler, en büyük eğlenceye dönüşebilir. Birlikte izlenen ve üstüne konuşulan bir maçın veya filmin eğlencesi de her iki taraf için doyumsuzdur.

MICKEY'NİN MÜZİK FESTİVALİ
Dışarıda yapılacak aktivitelere gelince, bu kesinlikle bir alışveriş merkezinde gezmek olmamalı. Sinema, tiyatro birer seçenek. Çocukların kitap sevmediğinden yakınan aileler, bir kitapçıya gidip çocuklarıyla kitap bakabilir, kitaplar hakkında konuşabilirler. Bir seçenek de ben önerebilirim: Disney Live! Mickey'nin Müzik Festivali'ni birkaç kez yurtdışında izlemiştim. Daha küçükken oğlumla da paylaşmıştım. İstanbul Çocuk Tiyatrosu, beni arayarak tamamen Türk ekiple ve Türkçe olarak gösteriyi yaptıklarını söyleyince heyecanlandım ve görmeye gittim. Gerçekten güzel olmuş. Eğlenceli, eğer çocuklarınızla paylaşarak izlerseniz ilişkinize bir şeyler katabilecek bir gösteri olmuş. 3-10 yaş grubu çocuklar hoşlanabilir. Siz de kendi çocukluğunuzun canlanmış çizgi kahramanlarını, çocuklarınızla yeniden yaşayarak paylaşabilirsiniz. Sanırım festival bayramda da devam ediyor. Olimpiyatlar yeni bitti. Bu yıl madalya alan sporcularımızla gurur duyduk. Olimpiyatları izlemek, aynı zamanda spor dallarını sevdirmenin en doğal yollarından biridir. Çocuklar, oradaki sporcularla kolayca özdeşim yapar. Onunla birlikte izlemişseniz, paylaşmışsanız, anlatmışsanız, kazancınız eğlenmekten de fazla olacaktır. Çocuğunuzla bir spor dalı seçip, beraber yapabilirsiniz. Onun yöneldiği spora katkıda bulup, onu destekleyebilirsiniz. Belki bir olimpiyat şampiyonu olmayacaksınız, ama iyi ebeveyn olmak daha önemsiz bir derece değildir. Çocuğunuza ise sporun getirdiği beden ve ruh sağlığı, ebeveyniyle paylaşmanın getireceği gelişim, başarma ve çalışma azmi olarak katkı sağlayacaktır.

BAYRAMIN ÖNEMİ
Tüm bu etkinliklerin dışında üç günlük Ramazan Bayramı var. Bayramın bir tarafı tatil demek olsa da; öbür yanı, gerçek yanı bayram ruhudur. Eğer bayramı yaşadığınız yerde geçirecekseniz, çocuğunuzla aynı zamanda bu ruhu paylaşabilirsiniz. Ailenizin bayramlarda yaptığı gibi göremediğiniz tanıdıklara ziyarete gitmek, bu ziyaretlerin nedenini anlatmak ve eski anılarını anlatan erişkinlerle paylaşımda bulunmasını sağlamak güzel olmaz mı? Bayramlık yeni giysi, yeni ayakkabı alınmasını zevkle beklemesini; bayram sabahının heyecanıyla ayakkabılarını başucuna koyarak uyumasını, alacağı bayram harçlıklarını hesaplamayı; harçlığın elden değil, zarif bir şekilde mendil arasında verilmesinin kibarlığını, sevdiklerini görmenin ve onlara sarılmanın zevkini, büyük eli öpmenin yaşa olduğu kadar, kendinden fazla yaşanan tecrübeye ve bilgiye saygı olduğunu ona anlatmak, size de çocukluğunuzu tekrar yaşatabilir. En önemlisi çocuklarınızı dinlemek, onların isteklerine kulak vermektir. Bildiklerinizi öğüt olarak değil, paylaşım olarak sunmak sonra gelir. Mutlu ve eğlenceli bir bayramınız olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA