Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Sorunu uzman çözer

Ruh sağlığını ilgilendiren sorunlar yaşadığınızda çözümü bu konuda eğitim almış kişilerde aramalısınız

Ruh sağlığı, psikiyatri, psikoloji hemen herkesin ilgisini çeker. En çok satan kitaplar, en çok izlenen filmler bu alanlarda geçer. Ama bu alanlar popüler olmalarının yanı sıra aynı oranda endişe yaratan konulardır. Bir konuya ilgi duymak, o konuya ilişkin okumak, izlemek başka bir şey, o konuda sorunu olanlara yardım etmek, tedavi etmek tümüyle başka bir şeydir. Oysa artan oranda hobileriyle uzman olmayı karıştıran, okudukları kitaplarla kendilerini ya da başkalarını 'iyileştirebileceklerini' söyleyen kişi sayısı artmaktadır.

NE ZAMAN İŞE YARAR?
Olumlu düşünme önerilerini hiç denediniz mi? Çok sıkıntılı, üzgün, perişan olduğunuzda önerilen gibi olumlu yanları düşünmeye çalışın. Çoğunlukla zaten ruh durumunuz buna uygun olmadığından başaramayacak, başaramadığınız için kendinizi daha yetersiz hissedecek ve sıkıntınız artacaktır. Oysa bunun yerine sıkıntınızı yakın birisi ile ya da bir uzmanla paylaştığınızda, yalnız kalmak yerine kalabalığa karıştığınızda, olumlu düşünemeseniz de sıkıntınız azalacaktır.
Sizinle aynı süreçleri yaşadığını söyleyen birinin önerdikleri her zaman aynı etkiyi yapmaz. Zaten yaşamak, çözümü öğretmeyebilir.
Karşımızdakinin yaşadıklarınızı anlayabilmesi, çözümü bildiğinin göstergesi değildir. Uzmanı olduğu konuda sorun yaşayan kişi, aynı konuda başka bir uzmandan yardım ister. Bunu yaptığı sürece gerçek uzmandır. Tabii uzman unvanını da iyi sorgulamak yarar sağlar.
İnternet sitelerinde ve kitaplarda çeşitli uzmanlık unvanları var. Dikkatli bir araştırma yaptığınızda asıl eğitimi bambaşka olan kişilerin, 2-3 haftalık sertifika programlarından aldıkları katılım belgelerine dayanarak, farklı alanda bilgi verdiğini görebilirsiniz. Geçen gün bir hastamın yardım aldığını düşündüğü 'doktorun' iktisat doktoru olduğunu birlikte keşfettik.
Bilgilenmek, araştırmak, okumak çok önemli. Bilginin kaynağını, geçerliliğini de kendi süzgecimizden geçirmeliyiz.
Unutmayalım ki, kendi kendimize de, çevremize de, ülkemize de en iyi yardım, gerçeğin ve doğru bilginin peşine giderek yapabiliriz.
Özellikle ruh sağlığına ilişkin sorunlar, ehil olmayan kişiler tarafından yapılmaya çalışıldığında hem hastaya hem de 'şifacıya' zarar verebilir. Ruh sağlığı sorunlarınızın çözümü kitaplarda, sertifikalı adı koç, şifacı hatta terapist olanlarda, göklerde, fantastik kahramanlarda, bilimselliği olmayan, adına terapi dedikleri yöntemlerde değildir. Ruh sağlığı sorunu yaşamak, diğer hastalıklardan farklı olmadığı için utanılacak bir süreç olmayıp, çözümü kendinizin ve yakınlarınızın sağlığı için gerçek, bu konuda eğitim almış ruh sağlığı uzmanlarında aramanız gereklidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA