Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Tatlı kadın, acı kayıp

Selvi Boylum Al Yazmalım’da Asya’nın, gerçek hayatta çağdaş sanatçımız Kezban’ın annesi... Türk Sineması’nın güzel, usta ve zarif emektarı... Hafta içinde kaybettiğimiz Nurhan Nur’un ardından Yeşilçam’da gezinelim...

Rahmetli Atıf Yılmaz'ı bilirsiniz. Türk Sineması denince ilk akla gelen yönetmenlerden, bence en birincisidir. Mezarımı Taştan Oyun'dan Eğreti Gelin'e uzanan filmleri arasında Selvi Boylu Al Yazmalım'dan Bir Yudum Sevgi'ye, Keşanlı Ali Destanı'ndan Aaaahh Belinda'ya, Yedi Kocalı Hürmüz'den Salako'ya, Taçsız Kral'dan Asiye Nasıl Kurtulur'a, neler neler vardır... Atıf Yılmaz'ın kim olduğuna eğer Wikipedia'dan bakacak olursanız, Arca Batıbeki adında tek bir çocuğu olduğunu görürsünüz. İşte buna inanmayın! Yanlış çünkü! Kastedilen 'çocuk', çağdaş sanatımızın önemli isimlerinden Kezban Arca Batıbeki'dir. Arca adı değil, eşi Koray Arca'nın soyadıdır. Batıbeki de babası Atıf Yılmaz Batıbeki'nin. Nur Gençsüer'i bilir misiniz peki? Atıf Yılmaz'ın ilk eşi, Kezban Arca Batıbeki'nin de annesi olan Nur Gençsüer'i, muhakkak ki bilirsiniz. Yeşilçam'ın her seyirde ağlatabilme maharetine sahip en güzel filmlerinden Selvi Boylum Al Yazmalım'da Asya'nın (Türkan Şoray) annesi rolüyle... Yılanların Öcü'nün Hatça'sı, Susuz Yaz'ın Gülsüm'ü, Türk Sineması'nın güzel ve usta karakter oyuncusu Nurhan Nur olarak...

DONANIMLI BİR AKTRİS
Pazartesi günü 87 yaşında hayata veda eden, salı günü de Şakirin Camii'nden ebediyete uğurlanan Nurhan Nur, 1930 yılında Nur adıyla doğar. Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nden mezun olur. Ayhan Işık'ın keşfinde dahli vardır hatta: "Arabistan'da çekilecek bir film için uzun boylu, yakışıklı bir erkek oyuncu aranıyordu. Akademide de epey yakışıklı genç öğrenci vardı. Bir gün üst kattaki sınıfımızın camının önüne oturup öğrencileri incelemeye başladım. Gözüme kestirdiğim gence 'Sinemada oynamayı düşünür müsün?' dedim. Bu genç Ayhan Işık'tı. O gün başlayan dostluğumuz ölüm ayırıncaya kadar sürdü." Bazı filmlerin kostümlerini çizmişliği ve fotoroman yönetmenliği yapmışlığı da vardır. Sinemada kamera önü siftahıysa 1950'de Nam-ı Diğer Parmaksız Salih filmiyledir. Kanlı Feryad, Aşk Istıraptır, Şimal Yıldızı, Düşman Yolları Kesti... Hürrem Erman'dan Turgut Demirağ'a dönemin büyük yapımcıları ve Osman Seden'den Atıf Yılmaz'a önemli yönetmenlerle çalışır. Atıf Yılmaz'la evliliği 10 yıl sürer. 1961'de Dolandırıcılar Şahı'ndaki rolüyle ödül kazanır. Sensiz Yıllar'da Leyla, Yılanların Öcü'nde Hatça, Yarın Bizimdir'de Gül Öğretmen, Son Kuşlar'da Jale, Bitmeyen Çile'de Nurten, Kanun Benim'de Cevhere olur. 60'ların ikinci yarısında Salih Güney, Tuncel Kurtiz, Muzaffer Tema gibi oyuncularla tiyatro yapar. Yaprak Dökümü'nün Fikret'i, Öksüz'ün Güzin'i olarak sinemayı da sürdürür. 70'lerde Susuz Yaz gelir. Fırat'ın Cinleri'nde Genco'nun (Aytaç Arman) ama en çok da Selvi Boylum Az Yazmalım'da Asya'nın (Türkan Şoray) annesi olarak çıkar karşımıza, kazınır hafızamıza... 80'lerin ikinci yarısından itibaren televizyon dizilerinde rol alır: Perihan Abla, Kuruluş / Osmancık, Yarın Artık Bugündür, Çaylar Şirketten, Başka Olur Ağaların Düğünü... Dizilere olan ilgisini son günlerine kadar yitirmez. Yerinde tespitleri hep tutar.

HER DEM GÜZEL VE BAKIMLI
Ünlü aktrislerin perdedeki, ekrandaki hallerini bilir ama yaşını başını alıp köşeye çekilmişlerse, gündelik hayatlarından haberdar olmayız. Nurhan Nur, son zamanlarına kadar hep güzel, şık ve bakımlıydı. 80'li yaşlarının ikinci yarısına girdiğinde hâlâ daimi yardımcı kullanmıyor, gündemi takip ediyor, genç ahbaplarıyla muhabbet etmekten zevk alıyordu. Ruju, manikürü hep tamdı. Tatlıydı. Bakıma muhtaç olmayı hiç istemezdi diye tahmin ediyorum. Hâlâ güzelken, hâlâ tatlıyken veda etti. Türk Sineması çok değerli bir sanatçısını, sevgili Kezban Arca Batıbeki de biricik annesini kaybetti. Ama o da ölümsüzlerden; hafızalarda bâki kalacak, adı hep güzel anılacak. Nurhan Nur, adı gibi nur içinde uyusun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA