Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Neler neler seyrettik

SABAH’ın 32. yılı için retrospektif sondaj BEŞERİ İLİŞKİLER yaparken dizilere de el atalım dedik. Geçmiş Zaman Mimozaları’ndan İkinci Bahar’a, Aliye’den Süper Baba’ya, ekran tanışlarımızın kulaklarını çınlattık...

Otuziki yılı geri sararsak, 80'lerin tam ortasından başlamak gerek. 1985'ten. Bugünün Saraylısı'nda Ahmet Mekin ve Halil Ergün ile bugün çok azımızın hatırlayacağı Sema Yunak başrolde. Kanal hep TRT 1, diziler bugünkü gibi sakız değil, 4-6 bölümlük...
Yerli dizi tarihimizin en tatlılarından Perihan Abla'nın başladığı yıl 1986. Perran Kutman'ın yanında Şevket Altuğ ve Ercan Yazgan var. 1986 aynı zamanda Aydan Şenerli, Kenan Kalavlı Çalıkuşu'nun da yayımlandığı yıl. Reşat Nuri Güntekin'in eserinden senaryolaştıran da yöneten de Osman F. Seden. Kadroda Sadri Alışık başta olmak üzere kimler kimler...
1987'li dizilerde önemli edebiyatçıların imzasını görüyoruz. Gecenin Öteki Yüzü'nde eser ve senaryo Füruzan'ın, Yarın Artık Bugündür'de Attila İlhan'ın.
Seden Kızıltunç'un senaryosunu yazıp başrolünde oynadığı fantastik komediyi kaç kişi hatırlar? Evet, Uzaylı Zekiye; sene 1988...
1989'un ilk haftasında, sitcom tarihimizin atası sayılabilecek bir kült dizinin ilk bölümü yayınlanır. "Koş Sevim Koş", "Şimdi tutuyorum zabtı", "Vatandaşa cart curt yok" gibi replikleri, Horozcu katil Yavuz, Tak Tak Sedat, Dummkopf gibi karakterleriyle, dile kolay 15 sezon, 465 bölüm ve rekor... Evet, bizim dizi tarihimiz Bizimkiler'siz imkânsız...
80'li yıllar Memduh Şevket Esendal'ın eserinden uyarlanan Ayaşlı ve Kiracıları ve Nurseli İdiz'in unutulmaz bir performans sergilediği Geçmiş Bahar Mimozaları ile kapanır.



SÜPER BABA'LI 90'LAR
90'lara, Aydan Şener'li Tolga Savacı'lıFatih Harbiye'yle mi başlasak? Eser Peyami Safa'nın. Farklı kanallarda toplam 10 yıl ve 350'ye yakın bölüm devam eden Mahallenin Muhtarları'nın piyasaya çıktığında sene 1992. Kandemir Konduk'un yazdığı bu aile dizisi, en uzun ömürlüler arasında.
93 sonbaharı, gönüllerde ebedi yer edecek bir yapımı getirir: Süper Baba. Perde arkasında Yavuz Turgul'dan Sulhi Dölek'e, Osman Sınav'dan Tunca Yönder'e 'en'ler, ekrandaysa gönülleri fetheden 'Fiko' Şevket Altuğ ve Çengelköy vardır. Sümer Tilmaç, Jülide Kural, Şevval Sam, Bennu Yıldırımlar refakat eder. En uzun ömürlülerden biri de 95'li Çiçek Taksi. Kadroda Erol Günaydın'dan Eşref Kolçak'a, Peker Açıkalın'dan Kayhan Yıldızoğlu'na yok yok.
Derken Şaşıfelek Çıkmazı gelir. Derya Alabora, Zuhal Gencer, Fikret Kuşkan, Füsun Demirel rolünün hakkını verir. Yönetmenlik Mahinur Ergun'dan Çağan Irmak'a geçer.
Sanem Çelik'in 'Kara Melek' diye nam salmasına sebep aynı adlı dizi başladığında sene 1997.
90'ların sonunda Deli Yürek çıkar meydana. Ömer Lütfi Mete liderliğinde yazılan senaryoyu Osman Sınav çeker. Kahramanı söylemeye lüzum var mı: Kenan İmirzalıoğlu.
Akabinde bir efsane başlar: İkinci Bahar. Çekildiği Samatya'yı da uçuran ve tüm zamanların en iyilerinden sayılan dizide Türkan Şoray, Şener Şen, Güven Hokna, Settar Tanrıöğen, Tarık Pabuççuoğlu, 'gençler'den Nurgül Yeşilçay, Ozan Güven, kısaca herkes!
Kasap Melahat rolünde Meral Okay, Şecaattin olarak Özkan Uğur, balıkçı Mehmet Güreli nasıl unutulur...

BİNBİR GECE OLAY OLUR
2000'leri Yeditepe İstanbul'la başlatalım. Zuhal Olcay, Emre Kınay, Uğur Polat, Oktay Kaynarca, Meral Okay, Özgü Namal, hatta Itır Esen bile oynasın, çeşit çeşit karakterler olsun.
Kapadokya'yı kalkındıralım şimdi de. Efsane dizi Asmalı Konak tam da bunu yapar. Özcan Deniz'le Nurgül Yeşilçay ya da Seymen Ağa'yla Bahar'ın aşkları yakar. Mısır Çarşısı'nda en çok sorulan, Dicle'nin Seymen'e hazırladığı merhem olur! Sene 2002...
2004 Aliye'nin yılı. Sanem Çelik ve şapka, bere, başlıkları; Nejat İşler'le Halit Ergenç'in arasında... İşte İşler'in içlere işlediği dizi! Aynı sene Yağmur & Durul Taylan biraderler Yabancı Damat'ı çeker.
Ege'nin iki kıyısından bir aşk hikâyesi ve olaylar, olaylar...
Yalılı, atmosferli dizilerle dünyaya açılma sürecinde başı çeken yapımlardan Gümüş 2005'te doğar. Kıvanç Tatlıtuğ, Songül Öden, Ekrem Bora, Güngör Bayrak... Şadoğlu ailesinin şık hayatı 100 bölüm çekip dalya der.
2006 bereketiyle gelir. Binbir Gece olay olur, fazla söze gerek yok, Halit Ergenç'le Bergüzar Korel'in işbirliği, onlar henüz bilmese de mutlu bir izdivaca kadar gidecektir. Hatırla Sevgili de olay olur, halk Türkiye'nin siyasi tarihini bu sayede beller; 27 Mayıs'ın, 12 Mart'ın, 12 Eylül'ün üstünden Beren Saat'le, Cansel Elçin'le, Okan Yalabık'la beraber geçer.
Sıla'da başrolde Cansu Dere ve Mardin vardır; 'Sıla tokaları' yok satar.
Reşat Nuri'nin eserinden uyarlanan Yaprak Dökümü Halil Ergün, Güven Hokna, Bennu Yıldırımlar, Deniz Çakır, Gökçe Bahadır, Fahriye Evcen'le beş sezon yorulmaz.



AŞK-I MEMNU'DAN EZEL'E
Asi dizisinin Asi'si yani Asiye'si Tuba Büyüküstün. Baba Çetin Tekindor, anne Nur Sürer, abla Selma Ergeç.
Bunlar Kozcuoğlu ailesi. Bir de Demir rolündeki Murat Yıldırım var. Dizi, iki ailenin dört kuşaklık hikâyesini anlatır, olaylar Hatay'da geçer.
2007'nin asıl bombası Kurtlar Vadisi.
On sezon sürecek bu 300 bölümlük fenomen yapım, peşine 'Pusu' ve 'Terör' eklerini de alarak kanaldan kanala gezer. Süpermen de kimmiş, Polat Alemdar onu ezer geçer!
Halid Ziya Uşaklıgil'in Aşk-ı Memnu'su, Ece Yörenç'le Melek Gençoğlu'nun elinde coştuğunda, yıl 2008.
Bihter ile Behlül de, Beren Saat ile Kıvanç Tatlıtuğ da sektörün o yıl en çok telaffuz edilen isimleri. Bihter'in Adnan Ziyagil'le olan evliliğine paralel biçimde yeğen Behlül'le yasak aşkı, Firdevs Yöreoğlu'nun külyutmazlığı, Nihal'in saflığı, Matmazel'in zarafeti, hepsinin gardırobu...
2009'un olayı Ezel. Sırf o yılın da değil, T.C. dizi tarihinin en iyi senaryosu, en muazzam oyunculuğu belki.
Kerem Deren'le Pınar Bulut da döktürür, Uluç Bayraktar da, Kenan İmirzalıoğlu, Cansu Dere, Barış Falay, Haluk Bilginer de... Ama en çok zihinlere kazınan, tereddütsüz Tuncel Kurtiz. Ramiz Dayı. Işıklar içinde uyusun.



KARADAYI: FAZLA SÖZE NE HACET!
2010'la beraber, âlem iyice coşar: Behzat Ç. nevi şahsına münhasır acayip bir iştir. Fatmagül'ün Suçu Ne? Beren Saat'in bir önceki rolünden nasıl hızla sıyrılabildiğine şaşırtır. Öyle Bir Geçer Zaman ki Erkin Koray'ın benzersiz parçasından aldığı adıyla, 60'lardan 80'lere getirir bizi, önde Cemile'nin ailesiyle beraber verdiği ayakta kalma savaşı, fonda yakın tarih ve siyaset...
2011, Adını Feriha Koydum ile Muhteşem Yüzyıl yani kapıcı dairesi ile saray arasında geçer. Hayatı ilkini andıran pek çok kız, saçını Hürrem kızılına boyatır. Kuzey Güney damardan girer, Kıvanç Tatlıtuğ ve performansına bakmaya doyulmaz.
2012'nin kahramanı tartışmasız Karadayı. Kenan İmirzalıoğlu, gelmiş geçmiş en 'the erkek'tir!
Suskunlar, Kayıp Şehir, Uçurum, Kayıp, Merhamet son yıllardan ilginç ve iyi yapımlar diye hatırlanır. Yalan Dünya ile İşler Güçler apayrı mizah tarzı sergiler. Medcezir'in her yaştan fanı olur. Sonrası çok bildik: Diriliş: Ertuğrul, Kara Para Aşk, Kurt Seyit ve Şura, Küçük Ağa, Paramparça...
Geldik mi gene Eşkıya'ya!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA