Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Cadılar Bayramı nedir pardon?

31 Ekim’de bizi esasında zerre alakadar etmeyen ama ne hikmetse mütecaviz şekilde hayatımıza giren bir bayram bozması var! O gün ne giyeceğimiz bile sorgulanıyor. Acaba Defne Samyeli’den mi yardım istesek!

Bu Cadılar Bayramı'nda ne giyeceğinize karar verdiniz mi? Hayır, ben sormuyorum. O gün için kostüm önerileri getiren bir basın bülteni soruyor ve bu sualiyle cinlerimi tepeme çıkarıyor. Çocukluk bayramlarımızda yeni üst baş alınır, gıcır ayakkabı filan giyilirdi, eyvallah. Ama Cadılar Bayramı nedir pardon? Cadılık müessesesiyle küçüklük dizilerimizden Tatlı Cadı (Samantha) dışında hiçbir ilişkisi olmayan bizleri, nasıl oluyor da böyle gardırop düzecek kıvama getirebiliyor?
Özel günlere karşı duran, 'tüketim toplumu' yaygarası koparan biri değilim. Anneler Günü'nü, Öğretmenler Günü'nü, Sevgililer Günü'nü, isteyen istediğini kutlasın. 25 Ekim Dünya Makarna Günü'ydü misal, ne güzel, bir tencere çubuk makarnanın dibini, her zamankinden daha düşük ölçüde vicdan azabıyla bulmamıza vesile oldu.
Ama Cadılar Bayramı'yla, o Halloween kültürüyle, oyulup korkunçlaştırılan balkabaklarıyla hiçbir bağ kuramıyorum. Her şeyimiz tamam da bir bu mu noksan? Demeden edemiyorum...



KELT MİYİZ, ROMALI MI?
Hayır, pagan Keltlerden miyiz? Bu bayramın atası olan Samhain Festivali canımız ciğerimiz mi? Kasım ayının ilk gününde sürülerimiz yaylalardan mı dönüyor? Toprak ağalarıyla arazi kira sözleşmeleri mi yenileniyor? Tam da o gün ölülerimizin ruhları ziyarete mi geliyor?
Hayır, ne oluyor? Ne oluyor da bu acayip kostümlere, maskelere itibar ediliyor? Ne oluyor da cadılar, goblinler, periler ve iblislerle sıkı fıkı olunuyor?
Yoksa 1. yüzyılda Kelt topraklarını fetheden Romalılardan mıyız? Onlardan olup ölüm festivalimiz Feralia ve hasat festivalimiz Pomona'yı Samhain ile birleştirip sinerjiye mi girmişiz?
7. yüzyılda Azizler Günü'nü 1 Kasım'a taşıyan Papa IV. Boniface'ın takipçisi miyiz yoksa? Arife gününü kutsal kabul edip ona Batılı dillerdeki Halloween (holy evening / kutsal akşam) adını veren isim annesi miyiz? Seküler kutlamalarla Hıristiyan bayramını kaynaştıran Ortaçağ sakini miyiz?
19. yüzyılda Britanya'dan Amerika'ya göçen, bavullarında da Cadılar Bayramı kostümlerini getiren göçmenlerden miyiz yoksa? Beş göbek Amerikalı mıyız? Neyiz Allah aşkına? Niye o güne özel kılık kıyafet düşünüyoruz?

MAHKUM İLE GARDİYAN
"Bu Cadılar Bayramı'nda ne giyeceğinize karar verdiniz mi?" diye soran ve bize dizilerden seçenekler sunan bülten, Netflix'inki.
Nostalji severler için Stranger Things'i ve Glow'u öneriyor. İlkinde biraz 80'ler esintisi, biraz bilim kurgu, biraz zekâ gösterisi... İkincide olanca şaşaası, ihtişamı, rüküşlüğüyle, güreşçi kadınlar üstünden 80'ler modası...
Fantastikperestler Marvel's The Defenders'dan esinlenebilir deniyor: Süper güçlere sahip bir kahraman olmak için işte fırsat... Ya da Star Trek: Discovery. Yeni dizi, taze kostüm...
Çiftler için Santa Clara Diet'ten hareketle 'yamyam' Sheila ile kocası olunabilir, demişler. En kolay ve çarpıcı kılıklardan biriyse Orange Is The New Black'ten aşırılabilir: Turuncu bir tulumla mahkum, şeritli ve armalı mavi gömlek-siyah pantolonla da gardiyan... Oyuncak tabancayla kelepçe de öneriliyor.
Oyuncak tabanca varsa, diğerlerine gerek yok bile. Gardıropta ne varsa artık, her şey iş görür. Siyahları çektiniz mi Hızır, İlyas ya da Alparslan, yelekli takım giyerseniz Ekrem, hardal renkli montla Kimsesiz Yaşar, beli oturan ve diz altında biten evaze elbise giyerseniz Meryem... Her şekilde bir Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz karakteri olur, silahınızı çıkarıp çat çat çat diye tüm o cadıları vurursunuz. Oh. Elinize sağlık.

***

Güçlü kadının kostümü!

Moda, stil, tarz dendiğinde aklınıza ilk kimlerin adı geliyor? Türkiye'den diye sınırlayalım ama...
Bu işlerle azıcık ilgili herkesin ilk üçünde o var herhalde: Derin Mermerci. Markaların o sezonki en çığırtkan modellerini alıp mobil logo gibi gezen geç görmelerden değil o. Kendine özgü bir stili olduğu muhakkak. Network için koleksiyon hazırlaması da çok anlaşılır. Kimsenin 'Bu ne cüret' diyemeyeceği, markayı yukarı çekecek bir durum...
Moda âleminde böyle işbirlikleri eskiye göre daha sık görülüyor artık. Yasemin Özilhan da İpekyol'a koleksiyon hazırladı bu sezon.
Fakat tasarımcılığa soyunan üçüncü bir isim var ki, orada tereddütteyiz. Hafta içinde Defne Samyeli'nin 33 parçalık koleksiyonu da lidyana.com'da görücüye çıktı ve ooofff!
"Kendine güvenen, özgür, hem feminen hem güçlü kadınlar" için hazırlamış Defne Samyeli bu koleksiyonu. Öyle kadınlar böyle mi giyiniyor sahi? Feriştah Fetiş adıyla tam teşekküllü, ful teçhizatlı, kırbaçlı filan mı geziyor?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA