Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Formula 1'de efsane rekabet

1976'da Ferrari'nin Avusturyalı pilotu Niki Lauda ile McLaren'in İngiliz pilotu James Hunt arasında yaşanan rekabet Formula 1 dünyasında büyük ses getirdi. Filmlere bile konu oldu

Formula 1 dünyanın en çok takip edilen motorsporlarının başında yer alır. Milyonlarca insanın Formula 1 Grand Prix'lerini izlemesinin nedeni dünyanın en hızlı pilotlarının kıyasıya mücadelesidir.
Gerçekten de Formula 1 dünyası ilginç rekabet hikayeleriyle dolu. Bana göre en dikkat çekici olanı Ferrari'nin Avusturyalı pilotu Niki Lauda ile McLaren'in İngiliz pilotu James Hunt arasında yaşanan rekabettir. Bu ikili arasındaki mücadele Formula 1 dünyasında büyük ses getirdi. Filmlere bile konu oldu.

ALMANYA'DA KAZA

1976 Formula 1 sezonuna Ferrari bir önceki yıl olduğu gibi yine en güçlü takım ve Lauda ise favori olarak başladı.
McLaren'in yeni pilotu James Hunt, 1975'teki performansıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı.
İlk yedi yarışın dördünü kazanan Lauda ve Ferrari için her şey yolunda gidiyordu. Sezonun 10'uncu yarışı Almanya Grand Prix'sinde Lauda ve Hunt favoriydi. Nurbirgring pistindeki yarışa Hunt pole, Lauda ise ikinci sırada başlar.
Lauda'nın takım arkadaşı Regazzoni, yarışa iyi bir başlangıç yapar, liderliğe yükselir. Ancak, daha sonra aracının kayması sonucu dördüncülüğe geriler.
İlk turda zaman kaybeden Lauda ise gaza basar. Aracının arka süspansiyonunda yaşanan problem sonucu direksiyon hakimiyetini kaybeden Lauda, bariyerlere çarpar.
Bariyerlerden geri seken araç, pistte Harald Ertl ve Brett Lunger'in araçlarına çarpınca alev alır ve yanmaya başlar.
Kazayı gören pilotlar Lauda'nın yardımına koşarlar ve araçtan çıkarırlar. Ancak durumu pek iyi değildir. Yüzü başta olmak üzere vücudunun birçok yeri ciddi şekilde yanmıştır.
Lauda hastanede ölüm kalım savaşı verirken, yarış kısa bir aranın ardından yeniden başlar. Lauda'nın rakibi James Hunt damalı bayrağı gören ilk isim olur.

1.5 AYDA PİSTLERE DÖNDÜ

Aradan bir buçuk ay geçer. Lauda, Avusturya ve Hollanda Grand Prix'leri sonrası 12 Eylül'deki İtalya Grand Prix'sinde yarışacağını açıklar. Ancak, tedavisi bitmeyen Lauda'nın yaraları henüz iyileşmemiştir. Buna rağmen pistlere geri dönen Lauda, beşinci sırada başladığı yarışı dördüncü bitirir.
Hunt ile Lauda'nın arasındaki puan farkı hızla kapanmaya başlar. Kanada ve Amerika'daki yarışlarda Hunt tarafından geçilen Lauda, şampiyonun belirleneceği son yarış olan Japonya Grand Prix'sine üç puan farkla girer. Geçirdiği kaza ve kaçırdığı iki yarışa rağmen Lauda, hâlâ şampiyonluğa yakındır.
Hunt ve Lauda, yarışa ikinci ve üçüncü sıralarda başlar. İyi bir start alan Hunt, birinciliğe yükselir. Ancak, hava koşulları Almanya'daki gibi güvenlik sorunu yaratır. Bunun üzerine Lauda, hayatının şampiyonluktan daha önemli olduğunu söyleyip, ikinci turda yarıştan çekilir. Rakibi Hunt ise yarışı üçüncü olarak tamamlar. Ancak kazandığı dört puan, kariyerinin ilk ve tek şampiyonluğunu getirir. Lauda'yı bir puan farkla olsa da geçmiştir.
1977 sezonunda ise beklenen olur.
Lauda, ezeli rakibi Hunt'a 32 puan fark atarak ikinci şampiyonluğunu kazanır.
1978'de Ferrari'den ayrılıp Brabham takımında yarışmaya başlar. Ancak, şansı yaver gitmez. Sezonu dördüncülükle tamamlar. 1979 sezonu ise daha kötü sonuçlanınca, Lauda Formula 1'e veda ettiğini açıklar.
Lauda iki sezon sonra McLaren pilotu olarak Formula 1'e geri döner. 1982 ve 1983'te oldukça kötü sonuçlar alır. Vasatın üzerine çıkamaz ve hayal kırıklığı olur. 1984'te şans Lauda'ya güler. Oldukça iyi bir sezon geçiren Lauda, Alain Prost'un yarım puan önünde üçüncü kez şampiyonluğa ulaşır. Ertesi yıl işler iyi gitmez, Lauda 36 yaşında 13 yıllık F1 kariyerini noktalar. Daha sonra ise Formula 1'e yönetici olarak geri döner.

Televizyon yorumculuğu yaptı


Lauda'nın ezeli rakibi James Hunt 1979'da emekliye ayrıldı. Kariyerini televizyon yorumcusu olarak sürdürdüğü dönemde kalp krizi geçirerek 45 yaşında yaşamını yitirdi.

2013'te sinema filmi çekildi

James Hunt ile Niki Lauda arasındaki kıyasıya rekabet, 2013'te beyazperdeye aktarıldı. Ron Howard'ın yönettiği Rush (Zafere Hücüm) filminin başrollerinde Chris Hemsworth ve Daniel Brühl gibi tanınmış oyuncular yer aldı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA