Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Vale gibi otomobil

Sürücüler için park etmek kabus olmaktan çıktı. Artık kendi kendine park yeri bulup, park eden ve sürücüsünü bıraktığı yerden alan ‘vale’ gibi otomobiller var

Kadın erkek fark etmez... Birçok sürücü en çok otomobili park ederken zorlanır. Hatta park ederken komik görüntüler de ortaya çıkar. İnternette özellikle kadın sürücülerin park sırasında yaşadıkları sorunları gösteren yüzlerce video var. Ancak, bu komik videolar artık mazide kalacak gibi görünüyor. Çünkü yeni teknolojiler sayesinde sürücüler için park etmek kabus olmaktan çıktı.
Sürücülerin hayatını kolaylaştıran bu sistemlerin en yaygın olanı şöyle çalışıyor.
Bilgisayar kontrollü sensörler diğer araçların arasında kalan park boşluğunu tahmin ederek park yeri buluyor. Uygun park alanı belirlendikten sonra, direksiyonu yönlendirerek, manevrayı kendisi yapıyor. Sürücü ise fren ve gaz pedallarıyla aracın hızını kontrol ediyor. Bu sistem, artık birçok otomobilde bulunuyor.
Sürücünün müdahalesi olmadan kendi kendine park eden teknolojiler de var. Bu sistemde sürücü ekranlı uzaktan kumanda aracılığıyla otomobili hareket ettirerek park edebiliyor. Ancak, bu işlevi kullanmak için otomobilin park boşluğuna veya garaja bakar şekilde düz ve ortalanmış olması gerekiyor. Çünkü otomobil otomatik olarak bir düz çizgi üzerinden geri gidiyor. Park işlemi tamamlandığında motor anahtar kullanılarak kapatılabiliyor.

KENDİ KENDİNE PARK YERİ BULUYOR
Bu işi bir adım ileriye götürerek, kendi kendine park yeri bulan ve park edebilen teknolojiler üzerinde de çalışan firmalar var. Akıllı cep telefonu ve akıllı saat ile entegre edilen park asistanı şöyle çalışıyor. Sürücü otomobilden inip, araca "uygun bir yere park et" komutu veriyor. Otomobil kendi kendine hareket edip, uygun park yeri bulduktan sonra park ediyor. Kapılarını kilitleyip, kapalı konuma geçiyor.
Eğer daha önceden bir zaman ayarlandıysa, otomobil sürücüsünü bıraktığı yere geri dönüyor.
Sürücü, isterse arabayı kendisi gidip alabiliyor, isterse telefonuyla otomobille bağlantıya geçip, geri çağırabiliyor. Şu anda az sayıda kullanılan bu teknolojinin, yakın gelecekte yaygınlaşması bekleniyor.



İlk adım 2003'te atıldı
Park etmeyi kolaylaştıran ilk sistem olan park sensörleri hayatımıza 70'lerde girdi. Arkadaki araçla aradaki mesafeyi sesli olarak ikaz eden park sensörü, sürücülerin daha kolay park etmesini sağlıyordu. Bugün de birçok otomobilde kullanılıyor.
90'larda yaygınlaşmaya başlayan geri görüş kamera sistemi ise park etmeyi oldukça kolaylaştırdı.
Ancak kendi kendine park eden teknoloji ilk kez 2003'de ortaya çıktı. Toyota, hibrid modeli Prius'da bu teknolojiyi hayata geçirdi. Ardından birçok marka, bu teknolojiyi kullanmaya başladı.
2015'te Bosch adeta devrim niteliğinde bir teknolojiye imza attı. Fren ve gaz kontrollerini de kendi kendine yapan bir park asistanı geliştirdi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA