Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Londra’dan İstanbul’a otomobille 42 günde geldi

İngiliz R. L. Jefferson, 1895 yılında Londra’dan İstanbul’a bisikletle seyahat etti. 10 yıl sonra bu yolculuğu otomobille tekrarladı. 4 bin kilometrelik yolu güç bela, altı haftada tamamladı

İstanbul tarihin her döneminde merak edilen, görülmek istenen bir kent oldu. Asya ile Avrupa'yı birleştiren konumu itibariyle medeniyetler arası bir köprü görevi üstlenen şehir, bugün oldugu gibi geçmişte de pek çok seyyahı cezbetti. Zorlu ve uzun yolculuklara rağmen kendisine çekti.
İngiliz R.L. Jefferson da İstanbul'un cazibesine kapılan seyyahlardan biriydi. Ancak, onun seyahatinin tek amacı İstanbul'u görmek değildi. O aynı zamanda bisikleti tanıtmak ve dünyanın her yerine bisikletle gitmenin mümkün olduğunu göstermek istiyordu.

İLK SEYAHAT BİSİKLETLE
1895 yılında R. L. Jefferson, Rover marka bisikletiyle Londra'dan İstanbul'a doğru yola çıktı. Avrupa kıtasını boydan boya geçen Jefferson'ın macerası, dönemin gazetelerinde yayımlandı. İngilizler, bisikletiyle İstanbul'a ulaşmaya çalışan cesur seyyahın yolculuğunu ilgiyle takip etti. Yollarda bir çok macera yaşayan seyyah, en çok Doğu Avrupa'da sorun yaşadı. Sadece katırların geçebildiği yolları aşmaya çalıştı. En sonunda ise hedefine ulaştı.
Ancak, Jefferson'ın İstanbul'a olan ilgisi sona ermedi. Yaklaşık 10 yıl sonra ona yeniden İstanbul yolları göründü. Rover marka bir otomobille Avrupa seyahatine çıkan Jefferson, son durak olarak İstanbul'u seçti. Ancak, karşısında bir çok sorun vardı. Bu zorlu ve tehlikeli yolculuk sırasında en büyük yardımcısı Rover fabrikasının baş teknisyeniydi.
Yolculuk 21 Eylül 1905'te Coventry'den başladı. Orta Avrupa'ya kadar sorunla karşılaşmadı, en büyük sıkıntısı benzindi. Ancak sorun, güzergah üzerindeki belirli merkezlere daha önce gönderilen benzinle aşıldı.
Osmanlı topraklarına geldiğinde farklı sorunlar baş gösterdi. Sınırda otomobile el koyulmak istendi. Öncelikle Osmanlı topraklarına otomobille girebilmesi için özel izin alması gerekiyordu.
Bu sorun İngiliz Büyükelçi Nicholas O'Conner'ın çabalarıyla çözüldü ve seyyah için özel izin alındı.
Jefferson, karşılastığı her türlü soruna rağmen 6 Kasım 1905 yılında İstanbul'a varmayı başardı.

4 bin kilometrelik seyahat
Seyyahın 4 bin kilometrelik Londra-İstanbul yolculuğu yaklaşık altı hafta sürdü. Motorlu taşıtların henüz bilinmediği Osmanlı topraklarında sıkıntı çekti. Jefferson, askerlerin eskortluğunda Osmanlı topraklarındaki yolculuğunu sorunsuz tamamladı.

8 bg gücündeki Rover
Jefferson'ın Londra-İstanbul arasında kullandığı Rover marka otomobil tek silindirli 1327 cc hacminde 8 beygir güç üreten bir motora sahipti. Söz konusu otomobil Rover'ın ilk seri üretimiydi.

Yolculuğun kitabı yazıldı
R. L. Jefferson, 1895'te Londra'dan İstanbul'a bisikletle yaptığı yolculuğun hikayesini yazdı. Constantinople on a Bicycle-The Story of My Ride adlı kitap İngiltere'de büyük ilgi gördü.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA