Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Dünyanın en fit otomobilleri

Dünyanın en fit otomobillerinin ağırlığı düşük olsa da fiyatları ve yakıt tüketimleri için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Doğuştan fit otomobiller listesinde spor otomobiller ilk sıralarda

Otomotiv dünyası bugünlerde otomobillerin ağırlığının azaltılmasına kafa yoruyor. Amaç daha az yakıt tüketen ve daha az karbondioksit salımı yapan çevreci otomobiller üretmek. Araştırmalara göre otomobilin toplam ağırlığındaki her yüzde 10'luk azalma yüzde 5-10 oranında yakıt tasarrufu sağlıyor. Karbondioksit salımı ise kilometre başına 10-12 grama kadar düşüyor.
Bunu gerçekleştirmenin en kolay yolu ise çelik ve diğer metallere göre daha hafif malzemeler kullanarak, otomobillere kilo verdirmekten geçiyor. Plastik, alüminyum gibi malzemeler sayesinde otomobiller eskisine göre 200-300 kg daha hafif üretilebiliyor.
Ancak buna rağmen otomobillerin ağırlığı kasa tiplerine göre yaklaşık 1-2 ton civarında değişiyor. Hatcback ve sedan otomobillerin ağırlığı bir tonun, SUV'ların ağırlığı ise 1.5 tonun üzerinde bulunuyor.
Otomotiv firmaları mevcut modellerini yeni malzemeler ve teknolojilerle diyete sokmaya çalışırken, günümüzde doğuştan hafif otomobiller de var. "Dünyanın en fit" otomobilleri olmalarına rağmen, fiyatları ve yakıt tüketim değerleri oldukça yüksek olan bu modelleri sizin için araştırdık.



EN HAFİF OTO MORGAN
Dünyanın en hafif otomobilleri arasında ilk sırada Morgan 3 Wheeler modeli bulunuyor. Üç tekerlekli bu otomobilin toplam ağırlığı sadece 525 kg. Dünyanın en hafif otomobili unvanına sahip olmasının nedeni kapısının, tavanının, pencerelerinin olmaması. Morgan'ın ilk modeli olan ve 1909'da üretilen otomobilin fiyatı ise hafif değil. Türkiye'de haziranda satışa sunulan bu özel otomobilin fiyatı 85 bin paund. (380 bin TL)



545 KİLOGRAM AĞIRLIĞINDA
Listenin ikinci sırasında ise Caterham Seven bulunuyor. Minimalist bu spor otomobilin ağırlığı 545 kg. Modelin tasarımı ve kullanılan hafif malzemeler sayesinde oldukça düşük bir ağırlığa sahip bu özel otomobil, normal sürüş için çok konforlu değil. Ancak, piste çıktığında kendisini kanıtlıyor.



ASFALTI AĞLATIYOR
Listenin üçüncü sırasında yer alan otomobil ise 790 kg ağırlığındaki KTM X-bow. Avusturyalı Motosiklet firması KTM tarafından geliştirilen bu otomobilin hafif olmasını ise karbon fiber gövde sağlıyor. Bu özel otomobilde bulunan 2.0 lt'lik turbocharger motor 285 bg güç ve 400 Nm tork üretiyor. Avrupa'da 170 bin dolarlık fiyat etiketiyle satılan X-bow, asfalt ağlatan otomobiller kategorisinde bulunuyor.



ALÜMİNYUM GÖVDE
Dünyanın en fit otomobilleri arasında yer alan Lotus Elise Club Racer'ın ağırlığı 852 kg. Hızlı, eğlenceli ama pek de pratik olmayan Morgan ve KTM'ye kıyasla daha klasik bir otomobil görünümde olan bu otomobil iki koltuklu. Alüminyum gövde onun tüy gibi hafif olmasını sağlıyor. Avrupa'da 75 bin dolardan başlayan fiyatlarla satılıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA