Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Batan geminin malları bunlar

Otomobil taşımacılığında ilginç tasarımlarıyla dikkat çeken devasa büyüklükteki gemiler kullanılıyor. Çok sık olmasa da kargosunda taşıdığı milyon dolarlık otomobillerle sulara gömülen gemiler var

Otomobillerin fabrikadan satış noktasına kadar olan yolculuğunda en çok kullanılan araçların başında gemiler geliyor. Birçok üretici daha uzun süren ama daha ucuz olan deniz yolculuğunu tercih ediyor. İlginç tasarımlarıyla dikkat çeken devasa büyüklükteki gemiler kargosunda bir seferde binlerce araç taşıyabiliyor.
Ancak deniz yolculuğu kimi zaman tehlikeli olabiliyor. Hava şartları, çarpışma ya da hatalı yüklemeden dolayı, gemiler milyon dolarlık yükleriyle sulara gömülebiliyor. Son yıllarda yaşanan kazalardan birkaçını araştırdık.



3 BİN LÜKS OTO GÖMÜLDÜ
Norveç bandıralı Tricolor, 2002 yılında Fransa kıyılarına 20 mil açıkta bir yük gemisiyle çarpıştı. Tricolor, taşıdığı 3 bin lüks otomobille birlikte İngiliz Kanalı'nda battı. Taşıdığı otomobiller BMW, Volvo ve Saab gibi lüks markalara aitti.
İşin ilginç tarafı Tricolor'un battığı bölge, dünyanın en işlek rotalarından biriydi. Dolayısıyla deniz trafiği için büyük tehlike arz ediyordu. Kazadan iki gün sonra bir başka yük gemisi ve petrol tankeri, dibe oturmuş Tricolor'un enkazına çarptı. 2003 yılında enkaz kaldırma işlemleri başladı. Önce deposunda bulunan yakıt çıkarıldı. Daha sonra koca gemi her biri 3 bin ton olacak şekilde dokuz parçaya kesildi. Gemi hurdaya ayrılırken, ne yazık ki bu kazadan hiçbir otomobil kurtulamadı.



2006 yılında Singapur bandıralı Cougar Ace kargosundaki 4 bin 800 aracı Japonya'dan Kanada'ya götürüyordu. Geminin kargosunda 4 bin 700 Mazda markalı otomobil ve 100 adet Isuzu pick-up bulunuyordu. Kargonun toplam değeri 100 milyon dolardı. Mürettebatın yaptığı bir hata sonucu gemiyi dengede tutmaya yarayan su tankları boşalınca, gemi 60 derece yana yattı. Gemi tamamen suya gömülmese bile kargodaki otomobiller hasar gördü. Araçların tamamı hurdaya çıkarıldı. Gemi ise tamir edildikten sonra taşımacılığa geri döndü.

15 DAKİKADA BATTI
Baltic Ace, 25 metre genişliği ve 148 metre uzunluğa sahip bir kargo gemisiydi. Kargosunda Rusya'da satılmak üzere 1400 Mitsubishi marka araç taşıyordu. 2012 yılında Kuzey Denizi'nde bir konteyner gemisiyle çarpıştı. Gemi 15 dakika içerisinde battı. 24 kişilik mürettebattan sadece 13 kişi kurtuldu. 35 metre derinlikte bulunan gemi, deniz ticaret yolunu tehlikeye düşürdüğünden dolayı enkaz kaldırma çalışmaları hemen başladı. Gemi sekiz parçaya ayrılıp karaya bu şekilde taşındı.



Bir başka kazada ise ilginç bir olay yaşandı. Hoegh Osaka isimli 180 metrelik dev gemi kargosuyla 2015'te İngiltere'nin Southampton Limanı'ndan Almanya'ya doğru yola çıktı. Kıyıdan uzaklaşamadan herkes tarafından bilinen bir kum tepeciğine çarptı. Range Rover ve Rolls-Royce otomobillerle, çeşitli inşaat makinaları ve otobüsleri taşıyan gemi yan yattı. Yapılan çalışmalar sonuç verdi. Gemi birkaç hafta içinde kurtarılarak, içindeki kargonun boşaltılması için limana çekildi.
Modern Express 26 Ocak 2016 yılında kötü hava koşulları yüzünden yan yattı. Akıntı yüzünden sürüklenmeye başlayan gemiyi kurtarmak için yapılan çalışmalar başarılı oldu. Kıyıya yakın bir noktada gemiyi römorka bağladılar. Gemi batmaktan son anda kurtulurken, böylece kargodaki otomobiller de zarar görmedi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA