Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Hidrojenli kamyonlar yola çıkmaya hazırlanıyor

Binek otomobillerden sonra ticari araçlarda da hibrit ve elektrikli modeller üretilmeye başlandı. Son olarak hidrojen yakıt hücreli kamyon üretimi gündeme geldi

Dünyada fosil yakıtlı otomobillere olan talep düşüyor. Hibrit ve elektrikli otomobillerin satışları artıyor. Bugün itibariyle dünya yollarında 20 milyona yakın hibrit, 8 milyon adedin üzerinde yüzde 100 elektrikli otomobil var. Hidrojen yakıt hücreli otomobil sayısı ise oldukça az. Çünkü bir iki firma dışında hidrojenli otomobil üreten yok artık. Binek otomobillerden sonra ticari araçlarda da alternatif yakıt teknolojisine ilgi arttı. Bazı markalar hafif ticari araçlarında hibrit ve tamamen elektrikli modellerini satışa sundu. Elektrikli otobüslerin satışları da artıyor. Özellikle Avrupa ve Çin başta olmak üzere elektrikli otobüsler hem şehir içi hem de şehirlerarası yollarda hizmet veriyor. Elektrikli kamyon geliştiren markalar da var. Yakın bir zamanda elektrikli kamyonları yollarda görmeye başlayacağız. Hidrojen yakıtlı ticari araçlar konusunda da çalışmalar başladı. Son olarak Toyota, ağır ticari araçlara olan talebin artmasıyla birlikte Toyota Motor Kuzey Amerika (TMNA) ve Hino Trucks işbirliğiyle Kuzey Amerika pazarı için hidrojen yakıt hücreli elektrikli ağır ticari araç geliştirme kararı aldı. Bu işbirliğiyle zararlı emisyonları olmayan, yüksek kapasiteli bir ağır ticari araç üretilecek. Sessiz ve güçlü bir performans sunacak yakıt hücreli kamyonun egzozundan sadece su buharı çıkacak. Yeni yakıt hücreli araç tanıtımının 2021'in ilk yarısında gerçekleşmesi planlanıyor.


Güneş enerjisiyle yüzde 10 yakıt tasarrufu



Kısa bir süre önce plug-in hibrit modellerini satışa sunan Scania, şimdi de güneş pili kaplı bir treyler geliştirilmesine destek veriyor. Yapılan ilk testle İsveç'te yüzde beş-10, güneşli güney İspanya'da bu miktarın iki katı yakıt tasarrufu sağladığı görüldü. Proje kapsamında yanları ve çatısı 140 metrekarelik toplam alanı 18 metre uzunluğunda güneş pili kaplı bir treyler çalıştırılacak. İsveç'te güneş panellerinin yılda toplam 14 bin kWh üretmesi bekleniyor.

Aston Martin helikoptere ilgi büyük

Airbus Corporate Helicopters'ın (ACH) 2020 başında piyasaya sürdüğü ACH130 Aston Martin edisyonu helikoptere, üç farklı kıtada müşteriden sipariş geldi. Helikopter, önümüzdeki aylarda Latin Amerika, Kuzey Amerika ve Asya Pasifik'te hizmete giriyor. Aston Martin'in bir dizi iç ve dış tasarım ile üretilen helikopter, özellikle lüks spor otomobil tutkunlarını gökyüzünde de memnun edecek gibi görünüyor. Bu özel helikopter, ACH havacılık tasarımcıları ile Aston Martin otomotiv tasarımcıları tarafından tasarlandı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA