Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

Notla bankaları da vuramaz

Reyting şirketi Moody's notumuzu indirdi diye kıyamet kopmadı.
Pazartesi gününden bu yana piyasadaki sınırlı etkiyi hep beraber gördük. Hazine'nin iki gündür gerçekleştirdiği ihalelere nasıl talep geldiğini de izledik.
Peki kararın Türkiye'nin dış finansmanında yaratacağı maliyet ne olacak?
Bunun ipucu da Vakıfbank sendikasyonunda karşımıza çıktı. Banka 357 gün vadeli ve ticaretin finansmanında kullanılacak 224.5 milyon dolar ve 544 milyon euro olmak üzere iki dilim halinde sendikasyon kredisi imzaladı. Öyle görünüyor ki, yurtdışı borçlanmada maliyetler 25 baz puan artıyor. Zaten sektörde euro borçlanmalar için 35 baz puan, dolar borçlanmalar için 40 baz puan ek primden bahsediliyordu.
Bu maliyet artışı nerede karşımıza çıkar?
Belki, döviz tevdiat hesaplarına ödenen faizlere yansır. Sermaye yeterliliğine bakarsanız, bankaların merkezi hükümet ve kamu kuruluşlarından alacakları, ülke notuna bağlı olarak belirleniyor.
Kamudan alacakları için halen Türkiye'ye yatırım yapılabilir seviyede not veren Fitch'in notunu tercih eden bankalar karardan etkilenmez.
Gelelim ekonomiye etkisine...
Moody's kararı sonucunda bazı fonlar kendi iç mevzuatları nedeniyle Türkiye'den çıkabilir.
Bu fonların toplam miktarı 3-10 milyar dolar arasında deniliyor. Ama bu fonların bir kısmı bunu zaten fiyatlamış ona göre pozisyon almıştı. Kalan kısmının da çıkışı zamana yayılacaktır. Çıkanların yerine yenilerinin girdiğini de düşünürseniz notun etkisi sınırlı kalabilir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA