Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

EXPO’ya yeni model

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, EXPO alanının işletmesinin özel sektöre devredileceğini, belediyenin de işletmede bedelsiz hisseyle yer alacağını açıkladı

Dünyanın önde gelen keman sanatçılarından ve viyolacılarından biri olan Julian Rachlin'in Antalya Piyano Festivali'ndeki performansını izledikten sonra Belediye Başkanı Menderes Türel ile bir araya geldik. Türel, 30 Ekim'de kapanacak olan EXPO'yla ilgili planı açıkladı. EXPO alanı için ihaleye çıkılması planlanıyor. İhale sonucunda EXPO alanının işletmesi özel sektöre devredilecek. Belediye de bedelsiz hisseyle işletmede yer alacak. İşte Türel'in açıklamaları:
Turizm sezonu pek de iyi geçmedi. Bunun EXPO'ya yansıması oldu mu?
Ay sonuna kadar 4 milyon ziyaretçiyi geçeriz. Bu yıl turist sayısında yüzde 50'ye yakın bir düşüş var. 2015'te şehre 13 milyon turist geldi. Bu yıl rakam 6 milyon olacak. Bu rakamın içinde 4 milyon ziyaretçi iyi bir sayıdır. Geçen yılki gibi olsaydı, 5 milyon hedefimizin üstüne çıkardık. Aslında EXPO kriz döneminde yaraya merhem oldu diyebiliriz.

İHALEYE ÇIKMAYI PLANLIYORUZ
EXPO 30 Ekim'de kapanıyor. Planınız nedir?
EXPO'nun botanik park olma özelliğini kaybetmemesi lazım. Bunu koruyacağız. Biz belediye olarak işletmesini üstlenmeye devam edersek ciddi bir yük almış oluruz. Ama özel bir firma işletirse, belediye olarak belki bir miktar bedelsiz hisseyle bunun içinde yer alabiliriz. İhaleyle bu işi özel sektöre vermeyi düşünüyoruz. Belki içine başka fonksiyonlar eklenmesine de izin verilebilir. Örneğin, turistik tesis, otel, eğlence parkı gibi... Böylece, ziyaretçi cazibesi artırılabilir. Öyle bir şartnameyle ihaleye çıkılabilir. Bunları değerlendiriyoruz.

2019'DA BİR SÜRPRİZ OLACAK
EXPO, G20, NATO Zirvesi derken Antalya çok ön plana çıktı. Önümüzdeki yıl sürpriz var mı?
Artık Antalya'ya 'Zirveler Şehri' diyoruz. 2019'da düzenlenecek önemli bir organizasyonu da Antalya almak üzere. Kesinleşmediği için açıklayamıyoruz. Güvenlik açısından Antalya, Paris veya Brüksel gibi şehirlerden daha önde çıkıyor.

PERDEYİ KAPATMIYORUZ
Festivaller de sanırım tanıtım açısından çok etkili oldu...
'Show must go on' diyorlar. Bizdeki karşılığı; perde kapanmaz. Biz de perdeyi kapatmıyoruz. Çünkü terörün en büyük amacı hayatın normal akışını değiştirmektir. Eğer bu yönde uygulamalar yaparsanız, terörün değirmenine su taşırsınız. Antalya'da festivallerimiz sayesinde "Hayat normal akışında devam ediyor" diyoruz. Piyano Festivali bittikten sonra Altın Portakal Film Festivali başlıyor. Eurovision'un bir başka versiyonu Türkovizyon'u hayata geçireceğiz. Türk Cumhuriyetleri arasında bir ses yarışması olacak. Bollywood'un da önümüzdeki yıl Antalya'da olmasını bekliyoruz.

FETÖ'CÜ YAYINLAR YALAN HABER YAPTI
5 ülkede kampanya yaptınız. Devam edecek misiniz?
Avrupa'da turizmcilerle görüştük. Türkiye aleyhine yayın yapan gazetelerde, ikili ilişkiler sayesinde güzel haberler çıkarttık. Sezondan önce herkes, başta FETÖ'nün yayın organları, Antalya'da otellerin batacağını söylüyordu. Sezon bitti, hepsi dimdik ayakta. Yalan haber olduğunu söylemiştik. Zaman bu sözümüzü teyit etti.

3 HAFTADIR TURİST SAYISINDA YÜZDE 60 ARTIŞ VAR
2017'de turizm sektörü nasıl bir dönem yaşar sizce?
Daha iyi bir sene olacak. Gelecek yılın satışları başladı. Son 2-3 haftada Antalya'ya gelen turist sayısında yüzde 60'a yakın artış var. Rus turistlerin gelmeye başlaması etkili oldu. Şu an bütün oteller ve acenteler yüksek sezondaki rakamlarla faaliyet gösteriyor.
Rusya'yla gerginlik alternatif pazarların da olması gerektiğini göstermedi mi?
Bu yıl, İran pazarı önemli bir alternatif oldu. Nisanda Nevruz dolayısıyla bir tane boş odamız yoktu. Körfez ülkelerinden de gelen çok turist var. Bugüne kadar kapasitemiz 'full'dü. O yüzden alternatif pazar aramadık. Şu anda belediye belgelilerle birlikte 1 milyon yatak kapasitemiz var. Bunun ötesinde turizmi 12 aya yaymaya çalışıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA