Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

Seferberlikte bir taşla 3 kuş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şubat ayında başlattığı istihdam seferberliği tüm yurda yayıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun açıkladığı verilere göre, 400 bine yakın ilave istihdam yaratılmış durumda. Yıl sonuna kadar rakamın 1.5 milyona çıkması bekleniyor.
Devletin istihdam teşviklerini düşünürsek özel sektör eliyle bu rakamlara ulaşılması çok da zor olmayacak gibi.
Peki istihdam seferberliği ile sadece işsizlik oranını mı düzelteceğiz?
Elbette hayır... İstihdam seferberliğinin bana göre, işsizlik oranlarının tek haneye indirilmesinin dışında ülkeye üç büyük katkısı olacak. Birincisi, kayıt dışı istihdam oranı inecek. 2000'lerde yüzde 60'larda olan kayıt dışılık 30'lara gerilemiş durumda. İstihdam seferberliğinde verilen desteklerle kayıt dışı işçi çalıştıran işletmelerin 'maliyetlerimiz yüksek' bahanesi ortadan kalkacağı için oranın da düşmesini beklemek hayal olmaz.
İkinci katkıya gelince... Malum, Doğu ve Güneydoğu illerinde hem sosyolojik hem de ekonomik nedenlerden dolayı Batı'ya göç yaşanıyor. İllerde üretici faaliyetler, tarım, hayvancılık ve sanayi geriledikçe işsizlik artıyor. Geçim derdine düşen insanlar Batı illerinde kendilerine iş bulmak durumunda kalıyor.
İstihdam seferberliği kapsamında getirilen teşvik paketleriyle bölgede yaratılacak iş imkanları göçü durduracak. Üçüncü ve belki de en önemli katkı ise terör konusunda yaşanacak.
Hatırlarsanız, Türkiye İstatistik Kurumu 2016 rakamlarını geçtiğimiz günlerde yayınladı. Türkiye'nin 26 bölgeye ayrıldığı istatistiklerde ise işsizlik oranı en yüksek bölge yüzde 28.3 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt. Bunu yüzde 17.2 ile Şanlıurfa ve Diyarbakır izliyor. Doğu ve Güneydoğu'da eğitimsiz, mesleksiz ve işsiz gençlerin dağa çıktıklarını biliyoruz. Belli bir gelire kavuşanlar eline silah almayı bırakıyor. O halde istihdam seferberliğinin Türkiye açısından böyle bir faydasının olacağını söylemek de yanlış olmaz. Velhasıl, istihdam seferberliği bir taşla üç kuş vuracak.
Ama... Uygulanan teşvikler, işsizlikteki artışın yavaşlamasının yanında yukarıda saydığım üç alanda iyileşme sağlasa da trendi tersine çevirmek için ekonomik aktivitenin hızlanması şart.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA