Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

Varlık Fonu finansal teknolojiye giriyor

Hepimizin elinde birer akıllı telefon var değil mi?
Günün herhangi bir saatinde cep telefonlarımızdan hesabımıza girip, finansal işlemlerimizi hızlı ve kolay bir şekilde hallediyoruz. Özellikle Türkiye gibi genç nüfusun fazla olduğu ülkelerde dijital sistemler üzerinden ödeme hizmetleri daha da yaygınlaşıyor. Banka şubesinde sıra beklemek yerine kahvenizi yudumlarken, elinizdeki telefonla her türlü işleminizi gerçekleştiriyorsunuz.
Anlayacağınız, teknoloji, finans dünyasının kalbine girmiş durumda. Teknolojinin finansa dokunduğu her alanda da yeni olmasına rağmen yıllık çift haneli büyüyen bir sektör karşımıza çıkıyor: Fin-tech (Finansal teknoloji) Büyük şirketlerin birçoğu bu sektöre yatırım yapmaya çalışıyor. Sektörün Türkiye'deki büyüklüğü 15 milyar dolara dayandı. Yıllık ortalama büyüme hızının da yüzde 14-15 olduğu söyleniyor.
Böylesine gelişen sektöre 16 kurumla Türkiye'nin en büyük holdinglerinden biri haline gelen Türkiye Varlık Fonu'nun da kayıtsız kalmadığını öğrendim.
Duyduğuma göre, fon Türkiye'de bir Fin-Tech şirketine yatırım yapmayı planlıyor.
Bir o eksikti demeyin.
Birçok ülkede bunun örnekleri var.
Mesela, Singapur'un ulusal varlık fonu GIC, 2016'da Square firmasına 150 milyon dolar yatırım yaptı. Yine Singapur'un fonu Temasek, bireyler arasında borçlandırma hizmeti veren ve 1 milyar dolar piyasa değeri olan kitlesel finansman şirketi Funding Circle'a 150 milyon dolar yatırdı. Keza, Dubai ulusal varlık fonu da İsviçre merkezli Fin-Tech şirketi Centralway Numbrs'a 70 milyon dolarla ortak oldu.
Türkiye Varlık Fonu'nun kime yatırım yapacağını bilmiyorum.
Ama sektöre girmek istemesinin altında milli ödeme platformu kurmak yatıyor.
Bakın, milli ve yerli ekonomiden bahsediyorsak, vatandaşların ucuz ve kaliteli finansal hizmetlere erişimini sağlayacak ve dijital finansal bilgilerin ülke içinde kalacağı, milli bir ödeme platformu oluşturmalıyız. Aynı zamanda, ülke nüfusunun yüzde 43'ünü kapsayan ve bankalarla çalışmayan 15 yaş üstü gençleri ucuz/kaliteli finansal hizmetlere eriştirmeliyiz. Nakitsiz topluma geçişi hızlandırmalıyız.
Sanırım, fonun yeni yatırımına bu çerçeveden bakmak resmi netleştirir.
Yalnız kafamı karıştıran tek soru var. Varlık Fonu, yatırım yapacağı şirket üzerinden milli ödeme platformu oluşturursa, büyük iddiayla ortaya çıkan Bankalararası Kart Merkezi'nin kurduğu Troy'a rakip mi olacak?
Bekleyip, görelim...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA