Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

KGF’yi sulandırdılar!

Devletin piyasadaki nakit sıkışıklığını aşmak için sunduğu Kredi Garanti Fonu'nu (KGF) sulandıran sulandırana...
Hatırlarsınız, daha önce KOBİ'lerin Hazine kefaletiyle aldığı paralarla taşıt, döviz ve konut aldığını, parayı yüksek faizle (yüzde 14-15) mevduata attığını yazdım. Hatta kredilerin amacı dışında kullanıldığına yönelik şikâyetler artınca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu inceleme başlattı. Şimdi de KGF'yi bazı özel bankaların kötüye kullandığını öğrendim.
Nasıl olduğunu anlatayım.
Özel bankaların bir kısmı KGF kredileriyle kendi bilançolarını düzeltme derdine düşmüş durumda.
Batmak üzere olan KOBİ kredilerini, bilançoda zarar görülmemesi için Hazine kefaletine alıyorlar.
Mesela, müşterisinin aksamış kredisi var. 90 gün ödenmediğinde temerrüde düşüyor.
Banka o müşteriyi çağırıyor. Eski borcundan 5-10 fazla para vermeyi teklif ediyor. Müşterisi de güle oynaya teklifi kabul ediyor.
Banka kendi alacağını Hazine kefaletiyle açtığı krediden çekiyor.
Zaten bıçak sırtındaki müşterisi de cebine giren parayla nefes alıyor.
Alan memnun, satan memnun hesabı...
Bunun kime mi zararı var?
Elbette Hazine'ye...Yani size, bana...
Banka kendi sermaye yeterlilik rasyosunu yükseltip, takipteki kredi oranını düşürürken, ayıracağı karşılığı da azaltmış oluyor.
Anlayacağınız, batık kredinin riskini devlet babanın sırtına yükleyip, kendi parasını kurtarıyor. İşin içinden tereyağından kıl çeker gibi sıyrılıyor.
Soruyorum size... Eski kredisini ödeyemeyen bir KOBİ'nin kefaletle çektiği parayı ödeme şansı var mı? Bana sorarsanız yok.
Umarım, bu anlatılanları BDDK da duyuyordur. KGF sistemi yürürlüğe girdikten sonra hangi bankanın rasyolarında yükseliş oldu veya hangilerinin takipteki kredi oranlarında geçmişe göre yüksek miktarda düşüşler var? Bu soruların cevaplarını izliyorsa riskini devlete yüklemek isteyen 'uyanık bankaları' bulabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA