Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

Himmeti POS’la takside bağladılar

Çarşamba günkü yazımda İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı 700 sayfalık Kaynak Holding fezlekesinden bahsettim. Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) en önemli finansörü olan şirketin himmet, bağış, gazete/dergi abonelikleri ve burs paralarını Maliye denetiminden kaçırmak için Sürat Kargo'yu kullandığını anlattım. Bugün de holdingin POS'ları kullanarak nasıl yasadışı para topladığı konusunu dikkatlerinize sunacağım.
Evet yanlış duymadınız. Hani kredi kartıyla alışveriş yaptığımız zaman mağazanın elindeki cihaz var ya... İşte onunla... Fezlekede Kaynak Holding'in eski çalışanlarının ifadelerinde sistem güzel güzel anlatılmış... POS işlemlerinin zamanlamaları ve abonelik bedelleri ile çekilen tutarlar arasındaki uyumsuzluk örgütün yasadışı para trafiğini ortaya koyuyor.
Ben de okuduklarımı size aktarayım.
Örneğin, Kaynak Holding'in şirketlerinden Işık Yayıncılık. Şirketin POS dökümleri müfettişlerce incelenmiş. Örgüt elemanları dergi aboneliği veyahut kitap ücreti adı altında çok yüksek paraları POS cihazıyla taksitlendirmiş. Misal, 52 TL'lik bir abonelik için kredi kartından taksitle 500 TL alınmış. Hatta çoklu aboneliklerde fiziki teslimatlar dahi yapılmamış. POS'larda fazla fazla çekilen paralar da himmet, burs ve kurban bağışlarına eklenmiş.
Ne var bunda demeyin.
Belli ki, örgüt himmet musluğunun kesilmemesi için elemanlarına her türlü kolaylığı sağlamış. Bu yöntemle bir yandan FETÖ'nün bankası Bank Asya'nın iş hacmi büyütülmüş, diğer yandan himmette süreklilik sağlanmış. Dikkat çekmemek için Bank Asya dışındaki bankaların da POS cihazlarını da kullanmışlar. Sanırım, iddianameler ortaya çıktıkça örgütün para trafiğini nasıl yönettiğini daha iyi anlayacağız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA