Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

Mantar gibi foreks!

Maalesef biz Türkler paradan para kazanmaya bayılıyoruz. Üretmeden, çalışmadan, çabalamadan cebimizi kısa vadede doldurma peşindeyiz. Titan zincirleri, ponzi sistemleri, piramit yapılanmalar veyahut foreks işlemlerine olan ilgimizin de kaynağında bu var. Devletin ilgili kurum ve kuruluşlarının soruşturmasına ya da engellemelerine dahi bakmıyoruz.
Misal, döviz, emtia ve kıymetli madenlere dayalı olarak gerçekleştirilen kaldıraçlı alım-satım (foreks) piyasasını ele alalım. Biliyorsunuz, foreks bir anda genci yaşlısı birçok kişinin hayatına girdi. Cebinde iki kuruşu olanlar foreks oynamaya başladı. Sorsan haritada yerini gösteremeyeceği ülkenin parasına yatırım yaptı. Hal böyle olunca, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 2017'de kumar mantığıyla işleyen piyasaya neşter vurdu. Kaldıraçlı işlemlerde pozisyon ilk açıldığında oranın 1'e 10'u geçemeyeceğini ve başlangıç teminatı tutarının asgari 50 bin TL olacağını açıkladı. Yeni kurallarla foreks'i Türkiye'de oynamak zorlaştı.
Bu iyi mi oldu, kötü mü tartışılır. Zira, Türkiye'de yasaklar gelince 100-200 doları olanlar foreks oynamak için merdiven altına ya da yurtdışına kaydı. Bu kez SPK, yurtdışına yönelen yatırımcıların karşısına çıkan internet sitelerini engellemeye başladı.
Ne oldu dersiniz?
Mantar gibi çoğalan foreks siteleri hayatımıza girdi. Yanlış duymadınız. SPK kapatıyor, bakıyorsunuz birkaç gün sonra aynı site başka bir uzantıyla karşımıza çıkıyor. Önceki gün SPK'nın haftalık bülteninde kapatılan bir internet sitesi dikkatimi çekti. Sitenin adı 'klasfx10.com'. Kurumun daha önceki bültenlerini taradım. Klasfx.com ile başlamışlar. 2'si, 3'ü, 4'ü derken sitenin uzantısı 10'a kadar çıkmış. Muhtemelen, klasfx10. com kapatıldığı için önümüzdeki günlerde klasfx11.com'u kurup yola öyle devam edecekler. Bir ay sonra SPK onu da kapatacak.
Anlayacağınız, bu olay "Tavşan kaç, tazı tut"a döndü.
Peki ne yapılmalı?
Belli ki, vatandaş parasını yüzde 100 buharlaştıran bu kumardan vazgeçemiyor. O zaman ya yasağı gevşeteceksiniz ya da Türkiye'de 'paradan para kazanma' zihniyetini dönüştüreceksiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA