Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

Kıbrıs Harekâtı ve Zeytin Dalı’nın hatırlattıkları...

Takvimler 1974'ü gösteriyordu. Türkiye ile ABD 'haşhaş' meselesi yüzünden gergindi. Yunanistan'daki cuntanın desteğiyle Kıbrıs Cumhurbaşkanı Makarios devrildi. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in İngiliz ve ABD'li yetkililerle görüşmelerinden sonuç alınamayınca "Ayşe tatile çıktı" denilerek Kıbrıs Harekâtı başlatıldı. ABD'deki Yunan lobisi ve Ortadokslar, Enosis'i (Kıbrıs adasının Yunanistan'a bağlanması) sağlayamamanın acısını Türkiye'den çıkarmak istedi. Kongreye yapılan baskıyla ABD, 3 yıllığına Türkiye'ye silah ambargosu uygulamaya karar verdi.
Sonra ne mi oldu?
Türkiye, kendi savunma sanayisinin adımlarını attı. 1975'te Aselsan, 1982'de Havelsan, 1984'te TUSAŞ/TAİ, 1988'de Roketsan kuruldu. 1985'te de savunma sanayinin sivil devlet yapılanması müsteşarlık oluşturuldu.
Anlayacağınız, mağduriyet yeni bir çare getirdi.
Gelelim bugüne...
Farkındaysanız, 2015'ten bu yana Türkiye'ye Batılı ülkelerin uyguladığı silah ambargosu var. ABD, silahlı İHA'lar, genel maksat helikopterler ve akıllı mühimmatların izinlerini tıkadı. HIMARS'lara direndi. Cumhurbaşkanlığı korumalarının kullanacağı silahların anlaşmasını bile iptal etti. Almanya G-3, MP-5, MG-3'lerin satışını durdurdu. Avusturya, silahlı İHA'ların motorlarının da olduğu birçok askeri teçhizatın Türkiye'ye gelmesini istemedi.
Dikkatinizi çekti mi bilemiyorum. Türkiye, Güneydoğu'da PKK'nın kökünün kazındığı Hendek Operasyonları'nın ardından ambargolara maruz kalmaya başladı. Suriye'de PYD/YPG ve DAEŞ'le mücadelesini yoğunlaştırdığında Batılılar ambargoların dozajını artırdı. Türkiye'ye ambargo uygulayanlar TIR'larla terör örgütlerini silahlandırdı.
Tekrar soruyorum sonra ne oldu?
Türk Silahlı Kuvvetleri yüzde 70'i milli ve yerli silahlarla Afrin Harekâtı'nı başlattı. Himars mı gecikti, Kasırga üretildi. Tomahawk füzesi yerine SOM, Cirit, lazer güdümlü füzeler geliştirildi. İsrail Heron'ları bekletti, Bayraktar ve Anka İHA'larının seri üretimine başlandı. G-3, MP-5, MG-3'e ambargo gelince Türk komandolarına MPT-76 verilerek sınıra yollandı.
Demem o ki, Türkiye köşeye sıkıştırıldıkça güçleniyor. Savunma sanayisinde yüzde 20'lerdeki yerlilik oranı 60'ların üzerine çıkarıldı. Eminim, 5 yıl sonra yüzde 80'i de geçeceğiz.
Velhasıl, dünya unutmasın... Biz Türk'üz. Destanlarla büyür, yiğitliği biliriz. Bir ölsek, binlerce diriliriz! Türkiye'yi ambargolarla veya beslediğiniz terör örgütleriyle yıkamazsınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA