Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

Bankalardan inşaatçılara teklif!

Yazacaklarım inşaat sektörünün çok da hoşuna gitmeyebilir. Ama ne yapayım? "Dost acı söyler" derler. Tespiti doğru yapıp çözüm önerilerini sıralayınca bana hak vereceklerini düşünüyorum.
Malum, inşaat sektörü son dönemde durgunluk yaşıyor. Buna rağmen bakıyorsunuz, hemen hemen her hafta ihale var. İhalelerde milyar liralar havada uçuşuyor. TOKİ de Emlak Konut da kazansın. Diyecek lafım yok. Ama arsa maliyetleri o kadar yükselince konutun metrekare fiyatı da uçup gidiyor. Üstüne bir de kredi faizleri yüzde 1.23'lere çıkınca vatandaş konut almaya imtina ediyor. Belki son dönemde yabancıya satışta artış var. Fakat o da yüksek boyutlarda değil.

***
Konut geliştiricilerinden bir kısmının bankalardan kredi yapılandırması beklediğini de biliyorum.
Şimdi Maliye Bakanlığı'nda birtakım vergi düzenlemeleri hazırlığı yapılıyor. İnşaatçılar bankalardan da pozitif ayrımcılık bekliyor. Misal, konut kredi faizlerinin yüzde 1'in altına indirilmesi gibi... Merkez Bankası'nın faizi artırdığı bir ortamda bu çok mümkün mü? Bana kalırsa zor...
***
Önceki gün Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun büyük bankaların genel müdürleriyle bir toplantı yaptığını öğrendim. Toplantının gündem maddelerinden biri de faiz meselesiymiş.
Duyduğuma göre, bankacılar inşaat sektörüne yönelik bir teklifte bulunmuş. Konut projesi başladığında vatandaşlardan peşin ödeme alınıyor ya... O paraların kredinin kullanılacağı bankada birkaç ay mevduat olarak tutulması öneriliyor. Böylelikle konut kredi faizlerinde bir indirimin gerçekleşebileceği söyleniyor.
Bir çeşit kazan-kazan formülü...
Öyle ya... Piyasanın bir oyuncusu bankalar, diğer oyuncusu inşaatçılar... Durgunluk her iki tarafı da etkiliyor. Bu yüzden çıkış yolu da, herkesin biraz fedakârlık yapmasından geçiyor.
Kim bilir? Belki de Maliye'nin atacağı adımları gördükten sonra bankalarla inşaatçılar bir araya gelir. Önerilen teklif enine-boyuna masaya yatırılır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA