Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

Faiz 10 puan düştü

Bu kez 'Ey finans...' diye başlamayacağım.
Çünkü, kamu bankaları öncülüğünde faizler düşmeye başladı. Dün itibarıyla ticari kredilerin ortalama faizi üç kamu bankasında yüzde 29'a gerilemiş durumda.
Ziraat Bankası'nda faiz yüzde 28-29.
Vakıfbank'ta yüzde 29-29.75.
Halkbank'ta ise esnaf kredileri dahil edildiğinde oran yüzde 26.5. Esnaf kredileri hariç ise yüzde 29. Bundan 1 ay önce faizlerin yüzde 42'leri gördüğünü hatta bazı bankalarda geçtiğini düşünürsek, 10 puanın üzerindeki düşüş hiç de fena değil... Önümüzdeki günlerde özel bankaların da kamuları takip edeceğini düşünüyorum.
Biliyorum, üretim yapanlar bu faizi de beğenmeyecek.
Ancak biraz daha sabretmemiz gerekiyor.
Zira, Yeni Ekonomi Programı açıklanalı 1.5 ay oldu. Yerli ve yabancı yatırımcıların programa güveni, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın başında olduğu ekonomi yönetimindeki koordinasyon ve ülkeyi içine girdiğimiz türbülanstan çıkarmaya yönelik güçlü irade olduğu müddetçe bu eşiği aşacağımıza inanıyorum.
Bana göre, ekim enflasyonunda 'En kötüsü geride kaldı' söylemi doğru çıkacak.
Merkez Bankası'nın da ona göre kendini konumlaması gerekiyor. Enflasyon verisinin ardından proaktif davranarak ülkenin üzerindeki el frenini biraz gevşetmesi duran ekonominin çarklarının yeniden döndürülmesini sağlar.
Böylece bankalara da faizleri daha da düşürmesi için yeni manevra alanı yaratılır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA