Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

Bu kadarına da pes!

Geçen hafta yazmaya niyetlendim, araya başka işler girdi.
Ama o kadar çok şikâyet alıyorum ki...
Malum, pandemi nedeniyle aylardır dükkânlarını açamayan lokantalar, kafeler, restoranlar kan ağlıyor. Hükümet esnafı ayakta tutmak için paket üzerine paket açıklıyor. Peki kamunun gücüyle ağalık yapan sivil toplum örgütleri ne yapıyor?
Siz söylemeden, ben cevaplayayım.
Hiç...
Hatta esnafın işini kolaylaştırmak yerine zorlaştırıyorlar.
1 milyon 200 bin üyesiyle Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşu olan, kanunla üyelerinden zorunlu aidat toplayan, kamu kurumu niteliğinde meslek üst kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden (TOBB) bahsediyorum.

***

Hani, enflasyonun üzerinde zam yapan herkese kızıyoruz ya...
TOBB'un da pek farkı yok!
Bunlar da salgın nedeniyle kapanma noktasına gelen işyerlerinin aidatlarını silecekleri yerde 2021 yılı başında zam yaptılar.
Üstelik oranlar enflasyonun da üzerinde...
Daha çok küçük esnafın kayıtlı olduğu ticaret odalarında en düşük aidat 2020'de 300 TL'ydi. Şimdi 370 TL. Sermayesi 250 bin TL'nin üzerindekilerden geçen yıl 340 TL aidat isteniyordu. Bu yıl 535 lira alınıyor. Özvarlıkları 1 milyonu geçen şirketlerde ise aidatlar 550 TL'den 650 liraya çıkarıldı.
Odalar üyelerinden sermayelerine ve özvarlıklarına göre aidat topluyor. Bir işyeri kuruyorsanız odaya kayıt yaptıracaksınız. Her yıl cironuza, kârınıza göre aidatınızı ödeyeceksiniz. Belge filan çıkarmak isterseniz ücreti mukabilinde alabilirsiniz.

***

Haa, aidatınızı ödemediniz mi?
Anında icralık olursunuz.
Şaka yapmıyorum.
Pandeminin başında bazı odaların icraya verdikleri esnaf da oldu...
Haklarını yemeyeyim.
Topladıkları aidatların bir kısmıyla üyelerine faizle para verdiklerine de şahit olduk! Ya da devletin vergi ve SGK borçlarının yapılandırılması kanununa eklemlenerek gecikmiş aidat borçlarını yapılandırma fırsatı sunduklarına da...
Yahu, daha geçen gün bir haber vardı. Pandemi nedeniyle lokanta ve seyyar yemek hizmeti veren bin 733 firma kapısına kilit vurmuş...
Siz hâlâ zorunlu aidatlara zam yapma, ödenmiyorsa erteleme derdindesiniz.
Hadi, sanayi kuruluşlarını, büyük işletmeleri geçtim. Bari, İçişleri Bakanlığı genelgesiyle aylardır kapalı olan lokanta, kafe, restoranların aidatını silin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA