Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİYETİSYEN GÜLŞEN ALTIN

Görüntüsü bozuk sebze sağlığınızı korur

Gıda alışverişi yaparken aldığınız ürünlerin sağlıklı olmasına özen göstermelisiniz. Doğal ortamda yetişen hayvanların etlerini tüketin. Meyve-sebze alırken de canlı renkli, parlak ve görüntüsü bozuk olanları seçin

Marketlerin; insanların hayatlarını kolaylaştırdığı, vakit kazandırdığı ve çeşit imkanı sunduğu inkar edilemez. Ancak marketten alınan ürünlerin çoğunun GDO'lu olduğu, besinlerin tazeliğini kaybettiği ve üretim yerinde alınan besinlere oranla lezzetlerinde çok ciddi farklılık olduğu da unutulmamalı. Kısa zaman öncesine kadar ne yediğimiz ve nasıl yediğimiz önem taşırken artık ürünleri nereden aldığımız ve hangi çeşitleri tükettiğimiz en az diğerleri kadar önemli. Sağlıklı beslenmek için ürün alırken şunlara dikkat etmelisiniz:

KUZU OMEGA 3 DEPOSU
Et:
İçinde küçük yağ hücreleri oluşmuş etler, genellikle merada beslenen doğal hayvanlardan elde edilir. Merada yetişen doğal hayvanlar; Omega 3 açısından zengin oldukları için, yağlarından ve onlardan yapılan tereyağından belli miktarda tüketmek oldukça sağlıklıdır. Aynı zamanda kuzu eti, protein açısından oldukça zengin bir Omega 3 deposudur. Kuzu etinin en iyisi Trakya Bölgesi'nde yetişir. Bu bölgenin eti çok lezzetlidir, çünkü kuzunun yağı kuyruğuna değil tüm vücuduna yayılır. Bu sayede et fazla su tutar ve daha lezzetli olur. Keçi de doğadan beslendiği için ve radyasyon içeren besinleri kesinlikle yemediği için eti çok sağlıklıdır. Ayrıca kalorisi de oldukça düşüktür.

EN İYİ BALIK DENİZ BALIĞIDIR
Tavuk:
Paketinde organik tavuk yazan ve sertifikası olan doğada yetişmiş tavukları tüketebilirsiniz. Onun dışında tavuk tüketmemeye gayret edin. Balık: En iyi balık tabii ki deniz balığıdır. Balığın da en sağlıklısı temiz denizlerde yetişenleridir. Tercih edilmesi gereken, en yüksek besin değeri olan balıklar; uskumru, hamsi, çipura, levrek ve istavrittir.
Yumurta: Mümkün olduğu kadar tanıdığınız çiftliklerden yumurta almanızı öneririm. Ya da çiftlikten alma gibi bir imkanınız yoksa organik yumurtalar tercihiniz olsun.

KEÇİ SÜTÜ ANE SÜTÜ GİBİDİR
Süt:
Birçok markanın günlük şişe sütü vardır, onları tercih etmenizde fayda var. İçindeki bakteri açısından, açık süt almanızı kesinlikle önermiyorum. Mümkünse keçi sütü ve düzenli olarak kefir tüketin. Keçi sütü hiçbir hastalık barındırmayan tek süttür ve anne sütüne en yakınıdır.

FİLİZLENDİRMEYİ DENEYİN
Kurubaklagil:
Mümkün olduğunca kurubaklagilleri filizlendirerek tüketmeye gayret edin. Çünkü filizlendikçe kurubaklagillerin besin değeri artar. Kurubaklagiller, ıslatıldığında hemen üstü pişmeye başlarsa iyidir ama bir-iki saatte değişiklik yoksa iyi olmadığının göstergesidir. Paketli kuru baklagil alırken renginin canlı ve parlak olmasına ve üzerinde ufak delikler olmamasına dikkat edin. Ayrıca ürünün mahsul tarihi üzerinde yazılı olmalı; yeni mahsul veya en fazla bir yıllık mahsül en iyisidir.

SEBZE SERT VE ÇITIR OLSUN

Sebze-meyveleri pazarlar veya organik marketlerden almalısınız. Ayrıca ürün alırken şunlara dikkat etmelisiniz:
Rengi canlı ve parlak olmalı
Dokunduğunuzda sert ve çıtır çıtır olmalı
Kokladığınızda doğal kokusunu almalısınız
Görüntüsü ne kadar bozuksa o kadar doğal olduğunu gösterir
Yeşilliklerin üzerine su dökülmemiş olmasına dikkat edin. Çünkü su; sebzelerin çabuk çürümesini sağlar bu da vitamin ve minarelleri kaybolmasına neden olur.

PÖRSÜMEYEN SEBZELERDEN UZAK DURMALISINIZ
Marketten, manavdan ya da pazardan alışveriş yaparken genetiği ile oynanmış ürünleri seçmemeye gayret etmelisiniz. Bir ürünün GDO'lu olduğunu aşağıdaki özelliklerine bakarak anlayabilirsiniz:
Pürüzsüz, yarasız, beresiz, kurtsuz meyve ve sebzeler
Normalden büyük ve iri ürünler (şeftali kadar kayısılar)
Olması gerekenden daha sert ve dayanıklı sebze ve meyveler
Çok düzgün ve boyutları birbirine çok yakın olanlar
Günlerce açık havada ya da sıcakta beklediği halde yumuşamayan, çürümeyen, pörsümeyen sebze ve meyveler
Yüzleri mumyalı gibi yağlı ve kaygan ürünler
Mevsimi gelmediği halde satılan meyve ve sebzeler
Domates, biber, salatalık gibi küçük çekirdekli sebzelerin, içlerini açtığınızda, kestiğinizde ya da kırdığınızda çekirdeği çok az olan ya da hiç olmayan ürünler

EN SAĞLIKLI PEYNİR KEÇİ PEYNİRİ
Keçi dağda otlanır ve besinlerini özenle seçer. Yeni filizlenen dallarla beslenen keçi, yüksek oranda süt üretir. Keçi peyniri en sağlıklı peynir türüdür; kolesterolü artırmaz, besin değeri yüksek, kalori değeri ise düşüktür. Keçi peyniri; Balıkesir Havran, Gaziantep ve Çanakkale Küçükkuyu'dan temin edilebilir.

BEYİN SAĞLIĞI İÇİN ZENCEFİL
Zencefil; özellikle sinir duvarlarındaki yağ bileşimlerini serbest radikal saldırılarına karşı korur. Neurobiolology of Aging dergisinde yayımlanan araştırmaya göre; zencefil, besin desteği olan ginkgo biloba ile birlikte kullanıldığında zihinsel performansı artırıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA