Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ATİLLA DORSAY

Gemiler geçmeyen bir ummanda...

Son Sevgililer Günü dolayısıyla Sony Electronics Home Video'nun yaptığı soruşturmada, '2000 küsur yetişkin Amerikalı' tarafından tüm zamanların en iyi aşk şarkıları seçilmiş. Seçilen şarkıların ilk onu şöyle: I Will Always Love You- Whitney Houston/ Unchained Melody- The Righteous Brothers/ When A Man Loves A Woman- Percy Sledge/ You Are So Beautiful- Joe Cocker/ How Deep İs Your Love- Bee Gees/ I Don't Want to Miss a Thing-
Aerosmith/ Crazy- Patsy Cline/ I Want To Know What Love Is- Foreigner/ (Everything I Do) I Do It For You- Bryan Adams/ Let's Get It On-
Marvin Gaye.
Aşk şarkısı deyince benim de herkes gibi olmazsa olmaz'larım vardır. Nat King Cole'dan Autumn Leaves, Jacques Brel'den Ne Me Quitte Pas/ İf You Go Away, Harry Nilsson'dan Without You, Beatles'dan Yesterday, Barbra Streisand'den A Woman in Love, Willie Nelson veya Elvis'den Always On My Mind, Brothers Four'dan Greenfields... Tüm yorumlarıyla Historia da Un Amor, Besame Mucho veya As Time Goes By.
Ve daha bir sürü şarkı. Örneğin en son Frank Sinatra'nın I'm A Fool to Want You parçasını Billie Holiday yorumundan dinliyorum. Aşk böyle hüzünle nasıl anlatılır, kavuşamamak duygusu nasıl bir büyük mateme dönüşür? (Acaba bizim pop'taki karşılığı bir dönemin Işıl German şarkısı Aşkın Kederi olabilir mi?).
Böyle anketlere aslında pek rağbet etmem. Çünkü genelde yeni-yetmeler arasında yapılır. Onlar da, tıpkı sinemayı Tarantino'yla başlatan yeni kuşak eleştirmenler gibi geçmişi bilmediklerinden, her şeyi olsa olsa 80'lerde başlatırlar. Oysa yıllar boyu ne şarkılar bestelendi, çalındı, söylendi. Şimdi "gemiler geçmeyen bir ummanda" çalınsalar da, onları unutmak mümkün mü?
Bu kez işin içine 'yetişkinlerin' girmesi, olayı değiştirmiş. Dolayısıyla bu liste de kabulüm. Hepsi iyi, güzel şarkılar. Listelerin bir yararı da bu: bize eksik-gedik de olsa sanatın birikiminden bir şeyler hatırlatmaları ve merakımızı deşmeleri. Nitekim ben de güncel olaylardan etkilenerek müzik seçimimi yapıyorum. Örneğin Andy Williams, Whitney Houston veya Amy Winehouse öldüğünde, onları dinledim. Ya da geçen gün ENKA'da izlediğim Aysa Prodüksiyon yapımı Adalet Sizsiniz oyununda çalınan Ballad for Sacco&Vanzetti şarkısı (ki bir Joan Baez- Ennio Morricone ortak bestesidir), benim için Baez'i gündeme getiriyor ve ona takılıyorum. Bu arada, insanlık tarihinin üç önemli adalet olayına değinen ve Ümit Denizer'in yazdığı bu güzel oyunda, Rutkay Aziz- Taner Barlas ikilisi muhteşem oynuyorlar. Tiyatroseverler kaçırmasın.
Ayni günlerde, 2012 içinde en çok kazanan müzik devlerinin listesi de yayınlandı. Andrew Lloyd Webber, Paul MacCartney, Bono, Mariah Carey, Jay-Z, Dolly Parton, Michael Jackson gibi adların arasına, bilin bakalım kim girdi? 1977'de ölen, ABD'nin ulusal kahramanlarından, yumuşacık sesli Bing Crosby... Ünlü noel şarkısı White Christmas'ın hâlâ çok satmasının da katkısıyla...
Bir şarkıcının, ölümünden 36 yıl sonra, üstelik Elvis Presley'i bile aşarak bu listeye girebilmesi, ancak ABD'ye özgü bir mucize değil mi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA