Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Uyku apnesi olan yorgun uyanır

Yorgunluk şikayeti ile gittiğim doktor uyku apnesi teşhisi koydu. Uyku apnesi nedir? Y.B./ Sivas
Bazı insanlar, yeterince uyuduklarını düşünürler ama sabah yorgun uyanırlar. Çünkü uyku apnesi, sağlıklı uyku uyumalarına engel olur. Uyku apnesi; gece boyunca nefesin durması ve yeniden başlamasıdır. Bu rahatsızlığın temelinde yatan sorun, solunum yollarındaki düzensizliklerdir.

KİLO VERMEK YARARLI ŞİDDETLİ
horlamayı, 15-20 saniyelik nefessiz kalınan bir dönem takip eder. Defalarca tekrarlanan bu durum, her seferinde uykuyu bölüp kişiyi uyandırır. Ancak kişi uyandığını fark etmeyip tekrar dalar. Bu da; sekiz saat boyunca yatakta kalınmasına rağmen bölük pörçük bir uyku demektir. Uyku apnesinin kesin tanısı, uykunun gözlenmesiyle konur. Bu sorunu çözmek için öncelikle kilo vermek ve sigarayı bırakmak gerekir. Ayrıca solunumu destekleyen cihazlar ya da düzensizlikleri gidermek için yapılacak girişimler faydalı olabilir.

DEPRESYON İLAÇLARI KİLO YAPABİLİR
Doktorumun önerisiyle antidepresan kullanıyorum. Bu ilaçlar kilo yapar mı? A.S./Şanlıurfa
Tek başına depresyon bile hem kilo almaya, hem de kilo vermeye sebep olabilir. Depresyonun en sık rastlanan belirtileri; yeme düzeninin bozulması, azalması ya da çoğalmasıdır. Antidepresanların da etkisi; türüne ve kişiye göre farklılık gösterebilir. Bazı depresyon ilaçları hareketliliği artırıp iştahı keserken, diğerleri tam aksine etki gösterir. Kimi zaman da depresyondan çıktığı için kendini iyi hisseden kişinin iştahı açılabilir. Bu nedenle kilo konusunda bir etki görüldüğünde doktora danışılması gerekir. Ancak doktor tavsiyesi olmadan depresyon ilacı bırakılmamalı.

BAZI TAŞLARI DÜŞÜRMEK MÜMKÜN
Bir böbreğimde 3 mm., diğerinde ise 7 mm. büyüklüğünde taş var. Bu taşlar düşer mi? T.H./Samsun
Taş ne kadar küçükse kendiliğinden düşme ihtimali o kadar yüksektir. 5 mm.'den küçük taşların herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden düşme ihtimali yüzde 90'dır. Büyüklükleri 5-10 mm. arasında olan taşlarda ise bu oran yüzde 50'ye düşer. Daha büyük taşlarda ise taş kırılmalı ya da yardımcı tedavi yöntemleri uygulanmalı. Küçük taşların düşürülmesinde bol su içmek önemlidir. Böylece idrarın yoğunluğu düşürülerek taşın büyümesi önlenir. Hızlanan idrar akışı taşı sürükleyip dışarı atar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA