Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FARUK ERDEM

SGK hata yaparsa faiz yok

Vatandaşlara haksız ödenen maaşlarda hatayı SGK personeli yaparsa 24 ay faiz alınmıyor. Torba yasayla işsizlik maaşında da yersiz ödemeye “ayın 5’i” formülü ile önlem getirildi

SOSYAL Güvenlik Kurumu'nun ödediği bazı ücret ve emekli maaşı gibi ödeneklerde zaman zaman 'yersiz ödeme' durumu ortaya çıkıyor. Birçok vatandaş yıllarca emekli maaşı aldıktan sonra aslında bu maaşı hak etmediği ortaya çıkıyor ve ödenen paralar faiziyle geri isteniyor. Bu konuda mağduriyetler de yaşanıyor. Yersiz ödemede vatandaşın hatasının yanında kurumun ya da bir memurun hatası da ortaya çıkabiliyor. Bu durumlar için Sosyal Güvenlik Kurumu bir genelge yayımlayarak duruma açıklık getirdi.

'Yersiz Ödemelerin Tahsili konu başlıklı genelgede kurumun yaptığı hatalı işlemlerde 24 aylık faizsiz uygulamaya da yer verildi. İlgili bölümde, "Kurum çalışanlarının kasıtlı veya kusurlu davranışı, ihmali, dikkatsizliği ve bilgisizliği gibi sebeplerden kaynaklanan hatalı işlemin tespit tarihinden geriye doğru en fazla 5 yıllık sürede yapılan ödemeler toplamı, ilgiliye tebliğ edildiği tarihten itibaren 24 ay içinde yapılacak ödemelerde faizsiz, 24 aylık sürenin dolduğu tarihten sonra ise bu süre sonundan itibaren hesaplanacak kanunu faizi ile birlikte geri alınır" denildi. Dolayısıyla kurum çalışanlarının hataları dolayısıyla ortaya çıkan yersiz ödemeler en fazla 5 yıl geriye götürülebiliyor ve 24 ay boyunca faiz işletilmiyor.

TORBADA TEDBİR ALINDI

Önceki gün komisyondan geçen Torba Yasa'da da işsizlik maaşıyla ilgili yersiz ödeme olmaması için bir tedbir alındı. Buna göre; işsizlik Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapan tasarı, ödeme yapılacak döneme ilişkin işe giriş, emeklilik ve benzeri durumların tespit edilerek yersiz ödemelerin oluşmasını engellemek amacıyla işsizlik ödeneği ödeme tarihinin ayın beşinci gününde yapılmasını öngörüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına, işsizlik ödeneği başvurularının izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılması, işsizlik ödeneğinin her ayın beşinde aylık olarak işsizin kendisine ödenmesi ve ödeme tarihinin öne çekilmesi konularında yetki veriliyor.

Yargıtay'dan emsal karar

*Geçmiş dönemde işyerim vardı ve vergi mükellefiydim. Ancak Bağ-kur kaydım yok. Bu günlerimi nasıl saydırabilirim? Halil ARI Bu günleri saydırmanız için yargıya başvurmanız gerekiyor. Size emsal olabilecek Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 2009/52 sayılı ve 04.02.2009 tarihli kararı bulunuyor.

İhtiyaç kadar ödeyin

*Sigortadan sonra doğum yaptım. Eksim günüm ise 350 gün. Ben 720 günün tamamını mı ödeyeceğim? Melahat SUBAŞI Doğum borçlanması yaparken bir çocuk için 720 gün hakkınız var. Ancak siz ihtiyacınız olan gün kadar borçlanma yapabilirsiniz.

Maaşınız kesilmez

*5 yıl önce kaybettiğim eşim üzerinden dul maaşı alıyorum. Şimdi bir işe girmek durumundayım. Dul maaşım kesilir mi? Meserret YILMAZ Ölüm aylığı alan eş evlenir veya vefat ederse maaş kesilir. Bunun dışında kesilme olmaz. Çalışmanızda bir sakınca yok

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM

*25.10.1969 doğumluyum. 04.10.1989 yılında sigortalı oldum. Şu anda 7320 günüm var. Ne zaman emekli olurum? Halil SIVACI

25 yıl 51 yaş ve 5450 gün şartlarınız var. Yıl ve prim tamam. Yaşınızın dolacağı 25.10.2020 yılında emekli olursunuz.

*12.10.1971 doğumluyum. 05.10.1991 yılında sigortalı oldum. Halen çalışıyorum. Primim doldu. Hatice AYGÜN

20 yıl 48 yaş ve 5525 gün şartlarınız var. Yılınız ve priminiz tamam. Yaşın dolacağı 12.10.2019 tarihinde emekli olursunuz.

* 11.09.1990 yılında sigortalı oldum. 6500 günüm var. 1969 doğumluyum. Ne zaman emekli olurum? Suat YILMAZ

25 yıl 52 yaş ve 5525 gün şartlarınız var. Yıl ve prim tamamlanmış. 2021 yşılında doğum gününüzde emekli olursunuz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA