Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FARUK ERDEM

Kurban Bayramı’nda özel sektör çalışanları için 9 gün tatil formülü

Kurban Bayramı’nda izin süresi idari tatille birlikte kamu çalışanları için 9 güne çıkartıldı. Ancak özel sektör çalışanları da bu imkândan yararlanabilecek. İşte yöntemler...

Kurban Bayramı'nın tatili daha önceki yıllarda olduğu gibi kamu çalışanları için 9 güne çıkartıldı. 20 Ağustos pazartesi günü kamu çalışanları yarım gün idari izinli sayılacak ve hafta sonu izinleriyle birlikte toplam tatil süresi 9 günü bulacak. Kamu çalışanları bu hakkı kullanırken özel sektörde çalışanlar için durum nasıl olacak? Belli şartlarda özel sektör çalışanları da 9 günlük izinden yararlanabilirler. Burada cumartesi günü de çalışanlar açısından baktığımızda 2.5 gün, çalışmayanlar için ise yarım gün mesai görünüyor. Özel sektör için bu durumda alternatifler şöyle:

1) PATRON KARAR VERİRSE...
İsteyen özel sektör firmaları aynen kamuda olduğu gibi çalışanlarına idari 2.5 gün (cumartesiler dahil) ya da haftada 5 gün çalışanlar için yarım gün idari izin vererek 9 gün izin yaptırabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus; idari izin olduğu için işverenler bunu yıllık izinden düşemiyor. Ayrıca maaştan da kesemiyor.

2) ÇALIŞAN İSTERSE...
Eğer işveren idari izne yanaşmaz ise çalışanların yine de 9 günlük izin yapma imkânları var. Son değişikliklerle yıllık izinler 1'er gün bile kullanılabiliyor. Bu durumda çalışan 2.5 günlük mesaiyi ya da hafta sonu izin yapanlar için yarım günlük mesaiyi yıllık izninden kullanarak 9 günlük tatil yapabilir.


3) İŞÇİ-İŞVEREN ANLAŞIRSA...
Yasalarımızda yer alan bir düzenleme hem işçinin hem de işverenin bu konuda işini kolaylaştırıyor. Bu durumda 'telafi çalışması' devreye giriyor. Her işçinin haftalık çalışma süresi 45 saat. Bunun üzerindeki süreler fazla çalışmaya giriyor. Yine tatil günlerinde yapılan çalışmalarda mesai olarak ödeniyor. İşçi ile işveren anlaşarak 2.5 günlük izin yaptırılır. Bunun karşılığında iki ay içinde telafi çalışmaları devreye girer. Yine telafi çalışması günde 3 saati geçemiyor ve tatil günlerinde de yaptırılamıyor. Yani günlük çalışma süresinin 11 saati geçmemesi gerekiyor. 45 saati aşan süreler için ücret yüzde 50 fazlasıyla ödenir.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Çıraklık eğitiminde 09.02.1987 tarihinde sigortalı oldum. İşe başlangıç tarihim 01.08.1993. Doğum tarihim 20.10.1966, 3159 gün ödenmiş günüm var. Şu an yurtdışındayım. Recep ŞAKAR
Çıraklık başlangıcı emeklilik hesabında kullanılmıyor. 25 yıl 54 yaş ve 5675 gün şartlarınız var. Yılınız bu ay dolmuş. Priminiz eksik. Yurtdışı borçlanması yapabilirsiniz.

İlk işe giriş tarihim 06.09.1996. 5000 iş gününü tamamladım. Stajyer olduğumuz dönemle birlikte 13 yıllık çalışmam var. Kezban SAYAR
1996'daki sigorta stajyerlikse geçerli sayılmıyor. İşe başlangıç 20 yıl 53 yaş ve 5900 gün şartlarınız var. Yaşı yazmamışsınız. Yaş dolunca emekli olursunuz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA