Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

EXPO 2020 ve izmir

Birkaç gün önce, Amerika'da yaşayan ama bir süredir işi nedeniyle Berlin'de bulunan bir dostumla, telefonda konuşuyordum. Dostum İzmirli olduğu için, sohbet doğal olarak çok sevdiği kent İzmir'e kadar uzandı. Daldan dala atlanırken, İzmir-EXPO ilişkisi de konuşulunca, Amerika'da yaşayan dostum Kaliforniya'nın da yakın bir zaman önce EXPO 2020 ile çok ciddi ilgilenmeye başladığını belirtti. Dostum 'eski aktör, Kaliforniya Valisi Arnold Schwarzenegger'in de, konu üzerinde önemle durduğunu' Amerikan gazetelerinde okuduğunu belirtti. Söyledikleri, hemen ilgimi çekti. Çünkü İzmir de EXPO 2020'ye, Türkiye'nin resmi adayı olabilmek için sürekli 'lobi' yapıyordu.
İzmirli bir gazeteci olarak, haberin doğru olup olmadığını hemen araştırdım.
Yabancı haber ajanslarının sitelerinden, konuyla ilgili karşıma ilk çıkan, Schwarzenegger'in 13 Eylül 2010 tarihinde EXPO'nun bu yıl gerçekleştirildiği Şanghay'a yaptığı ziyaretindeki resmi basın açıklamasıydı. Aynı açıklama, San Fransisko Körfez Bölgesi Konseyi'nin resmi iletişim kanalı "BayAreaCouncil.Org"da da yer alıyordu. Açıklamada, Schwarzenegger'in ağzından Kaliforniya Eyaleti'nde bulunan San Fransisko'nun, iddialı bir yaklaşımla EXPO 2020'ye aday olmak istediği duyuruluyordu. Resmi adaylık başvurusunun, önümüzdeki yıl gerçekleştirileceği vurgulanmıştı. EXPO 2020'ye resmi aday olmak isteyen İzmir'i, bu konuda uyarmak için, "Terminatör İzmir'e karşı" başlıklı bir yazı kaleme aldım.

***
Dünkü yazımda, Arnold Schwarzenegger'in iddialı açıklamasından, bazı bölümler de yayınladım. Buraya kadar bir sorun yok. Ama bir hata yapmışım:
Arnold Schwarzenegger, geçtiğimiz Kasım ayında, Amerika'da gerçekleştirilen ara seçim sonrasında yerini 72 yaşındaki emekli Başsavcı Jerry Brown'a devretmiş. Devir geçen ay gerçekleştiği için, Kaliforniya Eyaleti'nin resmi internet sitesi bile güncellenmemiş, hala Arnold Schwarzenegger haberleriyle dolu. Yazdığım yazıda, 'görevini geçen ay devretmesine rağmen, Schwarzenegger'i Kaliforniya Valisi kimliğiyle' anmış oldum. Gazetecilik açısından bir hata. Düzeltiyor ve sevgili okurlardan özür diliyorum. Nasıl olduysa geçen ay, bu haberi okumayı atlamışız. Zaten gazetelerde de, çok az yer bulmuş. Anlayacağınız terminatör Arnold Schwarzenegger, bize de yaptı yapacağını!
Elbette bu somut durum, San Fransisko'nun EXPO 2020 adaylık isteğinin devam ettiği, Schwarzenegger'in olası bu adaylık sürecinde eski bir aktör ve Kaliforniya eski valisi kimliğiyle lobi yapabileceği, kentin İzmir için ciddi rakip olabileceği gerçeğini, değiştirmez. Yani İzmir EXPO 2020 ile ilgili Türkiye'de lobi yapmayı, hükümetin kesin desteğini alma talebini sürdürürken, uluslararası ölçekteki gelişmeleri de izleyebilmeli.
***
Ayrıca Ankara'dan yansıyan tablo, Ankara'nın da EXPO 2020'ye aday olabilmek için, çok ciddi lobi yaptığını, hükümet nezdinde girişimlerde bulunduğunu gösteriyor. Bu süreci Ankara Sanayi Odası başta olmak üzere, Ankara İş Dünyası Platformu ve sivil toplum örgütleri sürüklüyor. EXPO 2020 resmi adaylığının, ciddi olarak Ankara'ya gitme ihtimali gündemde. Çok istekli görünen İzmir'in, lobi faaliyetini çoğaltması gerekiyor.
Bir de yazım sonrasında, bazı dostlar tarafından 'Vali Schwarzenegger görevi bırakınca, Kaliforniya'nın adaylık başvurusunu çekebileceği' şeklinde, yorumlar yapıldı. Bunun olması mümkün değil. Çünkü zaten EXPO 2020'ye, resmi olarak en erken 2011 yılında, en geç 2014 yılında başvurulabiliyor. Henüz hiçbir kentin resmi başvurusu da yapılmış değil. Ayrıca dünyadan EXPO 2020 ile ciddi ilgilenen başka kentler de var.
İzmir için önem taşıyan bu konuya, arada değineceğiz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA