Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

EXPO kentleri

Üst üste kaleme aldığım üç yazıda, İzmir'in EXPO 2020'ye aday olmak istediğini, bu yönde çaba gösterdiğini, Türkiye'den lobi yapan diğer kentin ise Ankara olduğunu yazmıştım.
EXPO 2020 organizasyonuna resmi başvuru için en erken yıl 2011, en geç yıl ise 2014.
Başvuru yapan kentlerin, mutlaka hükümet garantörlüğünü almış olması gerekiyor. Yani o ülkenin resmi adayı olması gerekiyor. EXPO'lar günümüzde 'Dünya Fuarı' olarak adlandırılıyor. Uluslararası Sergi Bürosu (BIE- Bureau International des Expositions) tarafından düzenlenen EXPO'lar, dünya kupası ve olimpiyatlardan sonra, dünyadaki en büyük üçüncü organizasyon olma özelliğini taşıyorlar.
Doğal olarak, bu EXPO'ları düzenlemek için, dünya kentleri ciddi bir yarış içinde oluyorlar.
Daha önceki yazılarımda, tüm dünyadan EXPO 2020'ye aday olmayı düşünen, bu organizasyonu düzenlemek adına 2020'ye ciddi ilgi gösteren kentleri yazacağımı vurgulamıştım. BIE kaynaklarına dayalı bir araştırma yapınca, bu organizasyona ilgi gösterdiğini açıklayan, aday olup olmamak üzerine kafa yoran çok sayıda dünya şehri olduğunu görüyorsunuz. Şimdi o kentleri sıralayalım:
En başta gelen kentlerden biri; Avusturalya'dan Brisbane. 2020 EXPO'su aynı zamanda Avustralya'nın keşfinin 250'nci yılına denk geliyor. (1770-2020)
Brisbane, eğer aday olmaya karar verirse, bu olguyu propagandasında kullanmak istiyor. Avustralya'dan Queensland da organizasyona ilgi duyduğunu açıklamış.
Brezilya, 'San Paulo' ile EXPO 2020'ye ilgi gösteren ülkelerden.
Çin Şanghay EXPO 2010 organizasyonu sonrasında, konuya Guangdong ile ilgi gösteriyor.
Danimarka'nın Kopenhag şehrinin, EXPO 2020'yi düzenlemek arzusunda olduğu bildirilmiş.
Tayland'dan üç kent talip, aralarında yarışıyorlar; Ayutthaya, Chiang Mai, Pattaya.
Türkiye'den İzmir ve Ankara, ilgililer arasında gösteriliyor.
Başka dikkat çekici şehirler var. Örneğin Birleşik Arap Emirlikleri'nden Dubai.
Amerika'dan taliplilerin sayısı fazla. Daha önce Kaliforniya Eyaleti'nden Silikon Vadisi'nin de bulunduğu San Fransisko'yu yazmıştık. Houston, Minneapolis, Los Angeles, hatta New York da; 2020 EXPO organizasyonuna ilgi duyan Amerikan kentleri arasında.
2020 yılı San Fransisko ve Los Angeles için de, Kaliforniya Eyaleti'nin 170 kuruluş (1850-2020) yıldönümüne denk geliyormuş. Gördüğünüz gibi tam 160 yıllık geçmişiyle, dünyanın en önemli organizasyonu olan EXPO için, aysbergin altında sessiz ama ciddi bir yarış var.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA