Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Ekonomi'nin Ege mutfağı

Türkiye'de üniversitelerin 'mutfak sanatları bölümü' parmakla gösterilecek sayıda. Bunlardan biri 'model' oluşturan, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin 150 öğrencili Mutfak Sanatları Bölümü.
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın heyecanı beni hep olumlu etkilemiştir. Demirtaş'ın yıllardır Ege mutfağına duyduğu aşk, mütevelli heyeti başkanlığını üstlendiği Ekonomi Üniversitesi'nde, önümüzdeki yıl üç öğrencisini mezun edecek Mutfak Sanatları Bölümü'nün kurulmasına neden oluşturmuştu. İyi ki Ekrem Demirtaş, bu öncülüğü üstlenmiş. Çünkü ortaya olumlu tablo çıkmış.
Birkaç gün önce, bir grup meslektaşımızla birlikte, Ekonomi'nin mutfak sanatları bölümünün özel uygulama restoranında, bir güzelliğin tanığı olduk. İzmir'de yıllar önce Pizza Venedik markasını yaratan, hala başarıyla sürdüren ailenin, çekirdekten yetişmiş en genç üyesi, aldığı çok iyi eğitim sonrası, hocalığı da soyunan sevgili Osman Sezener'in başkanlığında, öğrencilerin yaptıkları muhteşem yemeklerden tattık.

HEPİMİZİ ETKİLEDİ

Etkinlikte, "4 Dil, 4 Mutfak, 4 Kültür" başlığı ile İtalyan mutfağı konuktu. Ekrem Demirtaş ve İzmir'in genç İtalyan Konsolosu İgor di Bernardini ile aynı masayı paylaştığımız dostlarla birlikte; garsonluktan, ahçılığa kadar gençlerin gösterdiği başarılı performans, hepimizi çok etkiledi.
Anladık ki Türk ve yabancı, ünlü şeflerin ders verdiği, iki yabancı dilin konuşulduğu bu okuldan, çok sayıda yeni nitelikli şefler yetişecek. Turizm alanında görevler alabilecek, dünya çapında mutfakları yönetebilecek, evrenselleşmiş yaratıcı gençler.
Ne mutlu Ekonomi Üniversitesi'ne ve İzmir'e. Bu gençler Türk mutfağının güzelliğini her alanda yeşertecek nitelikte.
Okulun üstlendiği en temel yaklaşım ise İzmir merkezli Ege mutfağını, dünyaya tanıtmaya yönelik, kurulurken sahiplendiği misyon. Yemek kültürü, neredeyse insanlık tarihi kadar eski.
İlk kuruluşu 8 bin 500 yıl öncesine dayanan Ege mutfağı ise Türkiye'nin en zengin özelliklerini birleştiriyor. Ekrem Demirtaş'ın kuruluşuna öncülük ettiği Mutfak Sanatları Bölümü'nün desteğiyle, Ege mutfağına dünyaya tanıtıp, çok sayıda ülkeye bütünlüklü olarak sunma fikri, heyecan verici.
Ege Bölgesi denilince akla ilk gelen zeytinimiz, zeytinyağımız. Kazılarda ortaya çıkan Klazomenai'daki antik zeytinyağı işliği benzeri örneklerden bu coğrafyada tam 2 bin 500 yıldır zeytinyağ tüketildiğini anlıyoruz.

OTLARIN EGEMENLİĞİ

Ege'nin ebegümeci, sarmaşık, ısırgan, cibez, turp otu, kenger, hindiba, şevket-i bostan, gelincik, labada, kuşotu, sinirotu, helvacık, radika, deniz börülcesi, kuşkonmaz, arapsaçı gibi otları; bu mutfağın sağlık ve lezzet aktörleri.
Mutfağın temel özelliği ise Ege denizi çevresindeki kültürler ile harmanlanması. Türkler, Yunanlar, Rumlar, Boşnaklar, Arnavutlar, Yahudiler ve Levantenler'in; Ege Mutfağı bütünlenişinde değerli yeri var. Mutfak İtalyan, Fransız esintileri de taşıyor. Musevilerin 'boyozu' İzmir'in simgelerinden, Priştineli Arnavut ciğeri ise sofralarımızda özel. Mutfağımızın bu çok yönlülüğü, zengin balık çeşitleri, otlarla renklenen yemekleri, Cunda rüzgarlı özel mezeleri, tarhanası, çok iyi sunulabilecek İzmir köftesi, karnıyarığı, çırpması; sakızlı muhallebisinden şambalisine kadar özel tatlıları; kumrusu, dünyada markalaşabilecek 'evrensel' lezzet çizgisinde.

GÜZEL HEYECAN

Ekrem Demirtaş'ın en önemli hayallerinden biri işte Ege'nin bu eşsiz yemek kültürünü uluslararası arenaya taşımak. Zaten üniversitede 'Mutfak Sanatları Bölümü' bu amaçla kuruldu. Şimdi de İzmir Ticaret Odası öncülüğünde oluşturulan proje ile dekorasyonundan mönüsüne kadar 'standart belirleyerek' lezzetlerimizi Ege restoran zinciri ile dünyaya tanıtma peşinde.

EXPO'YA DESTEK OLUR

Zincirin; eğitim, mutfak kültürü, mönü ve toplam kalitede ortak tüm standartlarını, üniversitenin tasarım bölümünden de destek alarak, 'mutfak sanatları' gerçekleştirecek. Hazırlığı süren proje tamamlandığında, restoranlar franchising sistemiyle isim hakkı satın alıp, denetlenerek işletilecek. Tanıtım desteği verilecek.
İlk adım İzmir ve İstanbul'dan başlayacak. Sonrasında hedef Paris.
Demirtaş, New York'ta, Tokyo'da, Barselona'da işletmeye açılacak Ege restoranları hayal ediyor. Ne çok güzel.
İzmir'in EXPO sürecine uygun, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da destek verebileceği bir atak. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş'ın bu heyecanı, olumlu projeyi mutlaka üretir.
Yolu açık olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA