Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Olimpiyatlar mı, EXPO mu?

İzmir'in EXPO 2020 ile İstanbul'un 2020 Olimpiyatları adaylığı, çakıştı. Artık İzmir'in EXPO adaylığında, konuya mutlaka bütünlüklü, İstanbul ile birlikte bakmakta yarar var. Her iki kentin birbirini nasıl etkileyeceği, bütün halinde değerlendirmeli. Türkiye, hem dünyadaki konumu itibariyle, hem de kendi öz kaynağı açısından, iki büyük organizasyonu birlikte gerçekleştirebilecek güçte.
Bardağı dolu tarafından görürsek, gerçek kazanım; iki adaylığın birbirini desteklemesiyle mümkün.
Ama 'tablo böyle gelişsin' diye, 'ortak akıl' yaratmak şart. İzmir'in EXPO adaylığı ile İstanbul'un Olimpiyat adaylığının, uluslararası platformda karşı karşıya getirilip 'istek dışı bir pazarlık aracı olmaması' için, iki kentin lobi faaliyetlerde ortak söylem kurgulaması değer kazanıyor. Hükümetin bu yönde strateji geliştirmesine katkı vermek lazım. İzmir'in gelecekte hayal kırıklığına uğramasını istemiyorsak, gerçekçi adımlar atmak zorunlu. Bu bakış açısıyla, İstanbul'un ulaştığı noktayı değerlendirelim:
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2011 Ağustosu'nda bir basın toplantısı düzenlemiş ve İstanbul'un 2020 Yaz Olimpiyatları'na adaylığını "Olimpiyat ruhunu çok önemsiyoruz" diyerek dünyaya ilan etmişti. Erdoğan'ın açıklaması, son altı aylık süreç; hükümetin konuyu sıkı takip ettiğini, İstanbul'un yarışı kazanması için, çok etkin olacağını gösteriyor. Bu bir olumluluktur.

İTALYA HAVLU ATTI GİBİ
Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 2020 için resmi aday kentlerin; İstanbul ile birlikte, Azerbaycan'ın başkenti Bakü, Katar'ın başkenti Doha, İspanya'nın başkenti Madrid, İtalya'nın başkenti Roma ve Japonya'nın başkenti Tokyo olduğunu açıklamıştı. Bu kentlerden Tokyo ve Madrid, daha önce 2016 Olimpiyatları'na ev sahibi adayı olmuş, ama finalde Brezilya'nın Rio kentine karşı kaybetmişlerdi.
Milano'da EXPO 2015'i düzenleyecek olan İtalya ise olimpiyat yarışında havlu atacak gibi. İtalya'nın etkin gazetesi Corriere della Sera, geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir haberinde konuyu analiz etti. Gazeteye göre, İtalya'nın geçici teknokrat hükümeti Başbakanı Monti, geri adım atarak Roma'yı 2024 Olimpiyatları'na aday göstermeyi düşünüyor. Gazete, Monti'nin 15 Şubat'a kadar karar vereceğini yazdı. İtalya Başbakanı, krizde İtalya'ya yardımcı olabilecek ülkelerle sürtüşmeye girmeme yanlısı.
Çizme medyasında, Euro'nun kaderini elinde tutan Almanya'nın, politik nedenlerle İstanbul'un adaylığına destek vereceği yazılıyor.
EXPO 2015'i İzmir ve Türkiye'nin elinden kıl payı alan İtalya'nın, Türkiye ile olimpiyat yarışına girmeyi tercih etmeyeceği vurgulanıyor. Corriere della Sera, İstanbul'un adaylığını ABD'nin de çok destekleyeceğini belirtiyor.

EVRENSEL CAZİBE

Olimpiyatlara 1964 yılında ev sahipliği yapan Tokyo'nun ise geçen yıl geçirdiği deprem felaketi ve nükleer kaza sonrası, şansı zayıf olarak değerlendiriliyor. Madrid'in adaylığını ise yine Euro krizi olumsuz etkileyecek gibi. Katar 2022 Dünya Kupası'nı aldı. Bu nedenle, olimpiyat şansı düşük. Sekiz milyar Euro'luk bir bütçe isteyen olimpiyatlar için, Bakü'nün finans sorunu olmasa da, farklı nedenler ile şansı düşük görülüyor.
Bakü de adaylığa prestij olarak bakıyor. Bu durumda olimpiyat rüyasını kurabilecek kent İstanbul; dünya kamuoyu için de en güçlü aday. Olimpiyatların 2020 ev sahibi, 7 Eylül 2013 tarihinde Buenos Aires'te belirlenecek. İzmir'in EXPO 2020'yi düzenleyip düzenleyemeyeceği ise aynı yılın Aralık ayında netleşecek. 2020 Olimpiyatları'nı İstanbul ile kazanmış bir Türkiye'nin, İzmir EXPO için oy istediğinde de, şansı büyük olacaktır. Çünkü EXPO ile Olimpiyatlar'ın, aynı yıl yaz aylarında Türkiye'de, İstanbul ve İzmir'de düzenlenecek olması, evrensel anlamda cazibe yaratacaktır. İzmir'in bu bakış ile İstanbul'un sürecini çok iyi takip etmesi, somut iş birliği alanları yaratması, özellikle hükümetin politikasına 'konuya birlikte yaklaşım çizgisinde' katkı vermesi gerekir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA