Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Karşıyaka izlenimi

Egeli Sabah ekibi olarak, İzmir'de Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ile çalışma arkadaşlarının konuğu olduk. Başkan Durak, ilçe için çok önem taşıyan bazı konularda bizleri bilgilendirdi. Detayları, muhabirimiz Sezen Özsavrangil'in haberinde okuyacaksınız.
İzlenimlerimizi paylaşalım. Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak'ın aktardığı konular arasında en önemli olanlardan biri; Alaybey, Tersane, Bahriye Üçok, Donanmacı ve Bahariye mahallelerini içine alan 100 bin metrekareye yakın bir alanın yenilenmesiyle ilgili hazırlanan proje.
Proje özünde, birbiriyle bitişik çok sayıda binanın, belediye kontrolünde uzlaşma yoluyla yıkılabilmesini, daracık sokakları oluşturan çirkin görüntülerin ortadan kaldırılmasını; yeni, modern bir düzenle, somut, cazip bir plan dahilinde, emsalin aynı kaldığı dikine bir yapılanmayla, yeni alanların yaratıldığı bir sistemi hedefliyor. Çok ciddi bir kent yenileme projesi.

DEĞER KATACAK

Bir ucunda belki de sadece koordinatör görevini üstlenen, planı yapan, uygulanmasını denetleyen işleviyle belediye; bir ucunda mülk sahipleri, diğer ucunda ise projeye talip olacak büyük inşaat şirketleri. Projenin aslı, bölgenin değerini ciddi oranda yükseltebilecek nitelikte. Yeşil alanların, dinlence alanlarının yaratıldığı, kent estetiği bakımından yüksek görüntüye sahip, sahilin yeniden düzenlendiği bir toplam.
Bu değerden, belediyenin maddi beklentisi yok.
Belediyenin ana hedefi, devrim niteliğinde kentsel yenilemeyi başarmak olacak. Esas beklentiyi paylaşacak olanlar ise mülk sahipleri ile onlarla uzlaşarak anlaşacak, büyük plana uyarak yeniden yapılar yapacak olan inşaat şirketleri. Çok boyutlu, çok yönlü, uygulanması kolay olmayan, ama inanıldığında bir bölgenin kaderini tümüyle değiştirebilecek özellikte, büyük bir kentsel yenileme iddiası.
Aslında bu planlama çalışmalarının tetikleyici unsuru; İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin koordinatörlüğünde, geçtiğimiz yıllarda yapılan "Deprem Riski Açısından İzmir'deki Üç Pilot Bölgede Yapı Stokunun Değerlendirilmesi" konusundaki saha çalışmaları.
Bu çalışmaların sonucunda özellikle Alaybey Mahallesi'nde, dikkat çekecek sayıda binada inşaat kalitesi zayıf çıkmış. Alaybey Mahallesi'nde bu manzarada, bir örnekte alanda taranan 259 binadan, yüzde 55'inin inşaat kalitesinin istenilenin çok altında çıkması, sadece yüzde 4'ünün iyi olduğu sonucuna varılması, bu planın hazırlanmasını teşvik eden temel unsur olmuş.

ZOR BİR GÖREV

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak; projeyi tavsiye niteliğinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdiklerini vurguladı. Durak, "Karşıyakalıların sağlıklı evlerde yaşaması, olmazsa olmaz koşulumuz" diyor. Karşıyaka Belediyesi, sonuçta çok zor bir işe soyunuyor.
Eğer başarılırsa, kentsel yenilemede büyük bir reform niteliğinde.
Cevat Durak; "Bunları yapmazsak, aslında görevimizi yapmamış oluruz. Şu anda dertsiz başınıza dert alıyorsunuz, diye düşünülebilir. Ama Karşıyaka yıllarca ihmal edilmiş. Böyle bir Karşıyaka'yı ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Bunu başarmak, o bölgeyi cazip bir proje ile yenilemek zorundayız" görüşünde.
Elbette önümüzdeki süreçte İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin konuya yaklaşımı da çok belirleyici olacak. Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, projeyi bir yandan halka anlatmaya başlayacaklarını da belirtiyor.

MODELİN İLKELERİ

Karşıyaka Belediyesi'nin bu kentsel yenileme modelinde temel alınan ve amaçlanan ilkeler şöyle:
Öncelikle kendi kaynağını kendisi yaratan bir proje gerçekleştirilmesi.
İkincisi yaratılan ve uygulanan proje ile çağdaş, kentsel ve estetik standartı yüksek bir alan kazanılması. Arsa sahiplerinin geçmişte aldıkları imar hakkı karşılığında projede ortaya çıkan değerden pay almaları. Mevcut imar planında verilen inşaat haklarının düşürülmesi ancak yaratılacak kentsel standartı yüksek çevre ve inşaat kalitesi sayesinde arsa sahiplerinin mağdur edilmemesi.
Projede sosyal tesis, ortak kültürel alanlar gibi noktalar da yaratılıyor. Turizm ve ticaret alanları da var. Yani 100 bin metrekarelik bir alanda, aslında yeni minik, butik bir kent yaratıyorsunuz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA