Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Amerika'nın en zengini Houston

Teksas, son uluslararası mali krizden göreceli olarak en az etkilenen, en zengin ABD eyaletlerinden biri konumunda. Eyaletin 2011 yılı ihracat rakamı 300 milyar dolar sınırına dayanmış durumda

Dün Teksas'ın ekonomik gücünü ve özelliklerini yazmıştım. Enteresandır; 2011 yılı itibariyle de Teksas, 4.12 milyar dolarlık ticaret hacmiyle eyalet bazında ülkemizin ABD'deki bir numaralı ticaret ortağı konumunda. Teksas'ın genelindeki Türk sayısının 30 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Teksas'ın gücüyle ilgili algınızı pekiştirmek için bir iki rakam daha örnek vereyim. Teksas Eyaleti'nin 2011 yılı ihracat rakamı 294.86 milyar dolara ulaşmış durumda. Teksas Amerika'da da bu alanda birinci sırada.
ABD eyaletleri arasında Teksas, Türkiye'nin Amerika'dan ithalatında birinci, ABD'ye ihracatında ikinci, toplam ticarette ise birinci sırada. Yani Türkiye-Teksas ticaret hacmi hızla genişler durumda. Ama görünen o ki henüz İzmir ve Ege'nin iş dünyası Teksas'a yabancı sayılır. Bu arada 2011 yılında Türkiye, Teksas'ın en fazla ihracat yaptığı 14. ülke olmuş.

TİCARET ODASINI ZİYARET

Gelelim kısaca Houston'a. Kentte, Houston'un en önemli iş dünyası örgütü konumundaki GHP'nin (Ticaret Odası benzeri) Başkanı Jeff Moseley'i de ziyaret ettik. Türkler'e çok sempatiyle yaklaşan, iyi dostluklara sahip Moseley, detaylı bilgiler verdi. Türkiye Teksas Ticaret Odası Başkanı Celil Yaka da, bize eşlik eden isimdi.
Öncelikle Houston kent nüfusu bakımından Amerika'nın 4. büyük şehri. (Metropoliten nüfus 5.8 milyon)
Houston'un ekonomisini anlamanız için bir örnek vereyim. Tek başına Houston Avusturya ile eşit bir ekonomik büyüklük taşıyor. Houston'un gayri safi milli hasılası toplamda 400 milyar doların üzerinde. Sadece Amerika'nın değil dünyanın enerji başkenti konumunda. Çok sayıda evrensel enerji şirketinin yönetim merkezi Houston'da. Petrol ve enerji cennetinde tam 3700 firma enerji sektöründe çalışıyor. Şehrin bir özelliği de 'uzay araştırmaları' alanında dünyanın önde gelen şehri olması. NASA'nın en önemli üssü Houston'da. "NASA Johnson Space Center", NASA'nın geliştirdiği teknoloji için bir transfer terminali. NASA'nın en büyük araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yürütüyor. Başka bir boyuta geçelim.
Bir zamanlar Turgut Özal'ın ameliyatını gerçekleştirdiği Houston, sağlık hizmetleri alanında da dünya başkenti olarak kabul ediliyor. Örneğin sağlık sektöründe 100 bine yakın insan çalışıyor. Sadece Teksas Tıp Merkezi (Texas Medical Center) alanında dünyanın en büyük tıp merkezi unvanını taşıyor. Yılda 6 milyon hastaya hizmet veriyor. Bünyesinde 14 hastane, 21 akademik kurum, 3 tıp fakültesi, 6 hemşirelik okulu ile 49 üye kurum barındırıyor. Örneğin Anderson Kanser Merkezi kanser tedavisinde dünyanın en önde gelen kurumu. Düşünün Houston'da, özel hastaneler dışında 49 adet vakıf hastanesi var. Hastanelerin bulunduğu dev bölgeyi gezerken, 'sağlık teması' ile EXPO 2020'ye aday İzmir'in, dünyanın sağlık başkenti ile bir iletişim içinde olmasının, adaylık sürecine katkı getirip getirmeyeceği üzerine de düşündüm. Bilmem, belki analiz edilebilir.
Bu arada ziyaret ettiğimiz Jeff Moseley'in başkanlığını yaptığı Houston Ticaret Odası'na üye olan firmaların yıllık gelirlerinin toplamı 1.92 trilyon Amerikan Doları. Bu rakam ABD'nin toplam GSYIH'sının, yedide birine karşılık geliyor. Zenginliğe bakın! H
ouston zaten Amerika'nın en zengin şehriymiş…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA