Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Gourme Guide

İzmir GOURMET GUIDE'ın 3. sayısı yayınlandı. Saygın, samimi bir çabanın ürünü. İzmir'de büyük bir eksikliği dolduruyor. Türkçe-İngilizce yayınlanıyor. Tam anlamıyla, İzmir'in özel mutfağını da kucaklayan, 'yemeiçme', 'eğlence rehberi' niteliği taşıyor. Semt semt, 1400 mekan GOURMET GUIDE'a girmiş. GUIDE'ı İzmirli Mandal Ajans yayınlıyor. Ajansın genç başkanı Serkan Saysen, bu işi heyecan duyarak sürdürüyor. Zaten bu, her yeni sayının, eskisinden hem kurgu, hem de estetik düzeyde, çok daha iyi olmasından anlaşılıyor. Elbette GOURMET GUIDE'ın Ahmet Güzelyağdöken gibi bir şansı var. Çünkü işadamı, gurme, değerli Ahmet Güzelyağdöken, bu süreçte gönüllü bir şekilde, her sayının editörlüğünü üstlendi.
Güzelyağdöken, bu güzel çabasını, İzmir'in kent kültürüne, katkı olarak görüyor.

TANIDIK SİMALAR

GUIDE'ın iki özel bölümü var. İlk bölüm; Gurme Ahmet Güzelyağdöken ile "Sokak Arası Mekanlarım", ikinci bölüm ise seçici bir kurulun önerileriyle "Bir Adım Öne Çıkanlar" olarak adlandırılmış. Seçici Kurul Ahmet Güzelyağdöken, Barış Torcu, Bülent Akgerman, Deniz Sipahi, Eray Gürler, Gabriele Sponza, Haluk Özyavuz, Hanne Wiggers Paradiso, Nilgün Gürkaynak, Stefaine Gürel, Tunçdan Baltacıoğlu gibi, değerli isimlerden oluşmuş.
Bir Adım Öne Çıkanlar'da, İzmir'in güzel mekanları ile buluşuyorsunuz.
Ahmet Güzelyağdöken'in hazırladığı "Sokak Arası Mekanlarım" bölümüne bayıldım. Bir kaçı hariç, hepsi bildiğimiz, ama gündelik koşuşturmalar arasında çok sık gidemediğimiz yerler. Örneğin güzelim İzmirspor Lokantası. 35 yıldır lezzetlerini hiç değiştirmeyen, Hatay semtinde sokak arasında bir lokanta. Yine bir başka örnek, Bayramyeri'ndeki Kırım Çiğ Börekçisi. Böyle bir lezzet, hiçbir yerde yoktur. Meğer üç kuşaktır çiğ börek yapan bir aileninmiş, arkasında bir asrı geçen kültür var. Ya İkiçeşmelik'teki Tire Kebabçısı Ali Usta'ya ne demeli. Kelimenin tek anlamıyla muhteşemdir. Rahmetli sevgili Ahmet Piriştina ile ne çok giderdik, bir zamanlar o mekana. Anafartalar'daki Gül Kebab da girmiş Güzelyağdöken'in listesine. O mekanı anlatırken; "Anafartalar'ın başından sonuna kadar İzmir'in en temel değerlerini taşıyan en önemli güzergahı olduğunu ve barındırdığı değerlerle İzmir'in kalbinden geçen en önemli can damarı olduğunu ısrarla savunmuştuk" diyor Ahmet Ağabey. Kesinlikle altına imzamı atacağım bir cümle. Zaten tarihsel olarak da böyledir.

HAYYAM UNUTULUR MU!

Güzelyağdöken, Mezarlıkbaşı'ndaki Yeşiloba Çorbacısı'nı, Basmane'deki Fatih Kebab Salonu'na da atlamamış. Bir zamanlar rahmetli sevgili babamla gittiğim, tam elli yıllık Hayyam'ı unutmamasına da, çok sevindim. Keşke bir dönemin ünlü 'Kokoriçci Necmi'si, mekan olarak günümüze ulaşsaydı da, onu da yazsaydı. Belki 'Sokak Arası'nda yer alan diğer mekanlara, onların adlarını anmadığım için haksızlık olacak, ama o zaman da GUDIE'ın anlamı kalmayacak. Kentini seven her İzmirlinin, bu GUDIE'a sahip olmasını diliyorum.

ŞEFKATLE KUCAKLIYOR
Bugün günümüz İzmir'ini paylaşan çok sayıda İzmirli, aslında bu mekanlardan haberdar değildir. Oysa o 'sokak araları' İzmir'in bilinmeyen, gizemli, şefkatli kucaklayıcısıdır. Onlar çok uzun yıllardır simgeleşmiş lezzetlerini, şölen sofrasındaymışcasına sunmaya, İzmir mutfağının güzelliklerini her gün yeniden üreterek paylaşmaya, hepimizi selamlamaya devam ediyorlar.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA