Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Müze yolculuğu

Önceki gün bir grup meslektaşımızla birlikte İzmir'in Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'ın düzenlediği bir geziye katıldık. İlk durağımız Altınpark arkeolojik kazı alanı oldu. Konak Belediyesi "ilçe" kimliğiyle Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, dört dönemdir bu kazının bütçesini karşılıyor. Antik Smyrna, günümüzde Konak ilçesinin Kadifekale, Çankaya, Kemeraltı, Cicipark dolaylarında, büyük ölçüde modern kent dokusunun altında kalmış konumda. Şimdi bu bölgede Namazgah'daki Agora'nın yanına, Altınpark arkeoloji alanı eklendi. Bu alan, antik Smyrna'nın iki kent kapısından birisi olan Magnesia Kapısı'ndan çıkan ve Kemer mevkisinde, Yeşildere üzerindeki modern Kemer Köprüsü'nün altında bulunan köprüye uzanan antik yolun üzerinde yer alıyor.
Altınpark alanındaki kazılar 11 metre üst seviyesinde başlamış, şu an 8.70 metre alt seviyesine kadar inilmiş. Kazıda, 20. yüzyılın başından Erken Hellenistik Döneme (İ.Ö. 4 - 3. yüzyıl) kadar olan uzun bir sürece ait pek çok buluntu ele geçmiş. Değerli bilim insanı Akın Ersoy'un başkanlığında yürüyen bu anlamlı çalışma için Hakan Tartan'ı kutlamak gerekir. Tartan, bu kazı alanına bir Arkeopark kurmak istediklerini vurguladı, önceki gün bir kez daha. Ayrıca insanların Atina'daki Akropol Müzesi'nde olduğu gibi, camdan bölümlerin üzerinde gezerek, altta bulunan tarihi alanı izleyebileceklerini, kent tarihi ile bilgilerin görsellik eşliğinde aktarılacağı noktaların olacağını anlattı, Hakan Tartan. Gerçekten güzel bir proje. Böylece yapılacak çevre düzenlemeleriyle birlikte İzmir tarihsel mirasına sahip çıktığı yeni bir güzellik daha kazanacak. Aynı alanın biraz ilersinde ise Konak Belediyesi, satın aldığı eski sarmaşıklı bir binada da Dünya Demokrasi Tarihi Müzesi kuracakmış. Yine Basmane'deki Oteller Sokağı'na yakın bir noktada, belediyenin satın aldığı tarihi bina restore edilerek kente kazandırıldıktan sonra, Kadın Müzesi'ne dönüştürülecek.
Elbette Oteller Sokağı ile yenilenen bölge, daha cazip bir noktaya ulaşacak. Aynı bölgede ya da farklı bir noktada bulacakları eski bir tarihi binayı da dönüştürmek istediklerini ifade eden Tartan, Kent Tarihi Müzesi'ni de kurmak istediklerini belirtiyor. Bu arada sürpriz bir proje ise İzmir'de bir Büyük İskender Müzesi kurmak.
Konak Belediyesi'nin Oyun ve Oyuncak Müzesi ile başlayan müze yolculuğu, Mask Müzesi, Neşe ve Karikatür Müzesi ile sürmüştü. Önceki günkü gezimizde Mask Müzesi'ni de, Neşe ve Karikatür Müzesi'ni de bir kez daha gezdik. Yaz dönemi olmasına rağmen, çok canlıydı. Her iki müzeyi de sembolik bir ücret karşılığında ziyaret edenlerin günlük sayısı ortalama 40-50 arasındaymış. Her iki müze de gezilecek güzellikte. Övgüye değer.
Konak Belediyesi'nin kentte yaptığı fiziki çalışmaları dönem dönem bu köşede siz sevgili okurlara yansıtmıştık. Bu müze çalışmalarına, bazen "Acaba mı?" gibi sorular eşliğinde, kaygıyla yaklaşan İzmirliler oluyor. Saygıyla karşılıyorum ama eksik bir bakış açısı. Tam aksine, butik müzelerin çoğaltılmasını desteklemek gerekir. Çünkü EXPO 2020'ye aday İzmir'in eğer bir dünya kenti olmasını istiyorsak, ünlü dünya kentlerindeki "butik müzeciliğin" önemini unutmamak gerekiyor. Örnek vermek gerekirse, İzmir'in EXPO yolculuğundaki önemli rakiplerinden biri olan Rusya'nın üçüncü büyük şehri ve kültür başkentlerinden biri olan Ekaterinburg'da bile 50'nin üzerinden birbirinden farklı, irili ufaklı müze bulunuyor. Yani Konak Belediyesi doğru olan anlayış ile kente bu alanda, anlamlı bir hizmet sunuyor. Oyuncak Müzesi'ni kurulduğu günden bu yana binlerce insanın gezmesi de, yapılan işin doğruluğunun göstergesi.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA