Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

'İzmir'in yüzü gülerse...'

Başlıktaki cümlenin tamamı şöyle: "İzmir'in yüzü gülerse, Türkiye'nin de güler."
Dün İzmir'de, Kaya Termal Otel'de gerçekleştirilen 'kentsel dönüşüm zirvesinde'; bu sözleri Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar söyledi.
Kamuoyunda 'kentsel dönüşüm yasası' olarak bilinen, "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü"nü kapsayan yasa, artık Türkiye'nin ve İzmir'in gündeminde.
İzmir, yasanın uygulanması açısından, hükümet nezdinde pilot bölgelerin başında geliyor. Bayraktar'ın vurgusu çok önemli. Bu iş İzmir'de başarılır ise tüm Türkiye'nin de yüzü gülecek. Çünkü Türkiye genelinde elden geçmesi ya da yıkılarak yerine yenisinin yapılması gereken toplam konut sayısı 6.5 milyon. Bu yasa, iyi algılanır, koşulları yerine getirilir; uzun vadeye plan dahilinde yayılarak sabırla uygulanırsa; Türkiye'nin şehirleri, başta İzmir olmak üzere çarpık yapılaşmadan kurtulur. İnsanlarımız kurtulur. Bütün boyutlarıyla, cazip yeni yaşam alanları oluşur.

SICAK ÇAĞRI
İşte bunun bilincinde olan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da; tüm siyasetçilere sıcak bir çağrı yaptı. Aynı zamanda İzmir Milletvekili olan Binali Yıldırım, kentsel dönüşüm yasasının uygulanışı sırasında; tüm siyasetçilerin 'siyaset' gömleklerini bir kenara bırakmalarını; 'icraatın' gündelik siyasetin kurbanı olmamasını istedi.
Binali Yıldırım'a yakışan, sahici bir tutum bu. Gerçekten de kentsel dönüşüm yasasının temel sırrı; uygulamada tamamen siyasetten uzaklaşarak, aynı alanda kentlerin tüm aktörlerinin, ortak akıl çevresinde toplanmaları ve iş birliği yapmaları.
Bu ne kadar iyi becerilirse, o kadar başarılı örnekler çıkacak ortaya.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, dünkü zirvede ortaya koyduğu yaklaşımda, kentsel dönüşümün önemini ne kadar iyi anladığını sergiledi.
Zaten geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen "mükemmel Kadıfekale örneği" ile bu konuda çok önemli adım atan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Başkanı Aziz Kocaoğlu; dönüşüme bütünlüklü yaklaşmanın; 'sosyolojik, psikolojik, ekonomik' tüm faktörleri bir arada değerlendirebilmenin, halkı sürece katmanın önemini, tutarlı şekilde anlattı.
İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın konuşması da 'kentsel dönüşüme olan inancı' ve kamunun sorumluluk anlayışını yansıtıyordu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın samimi konuşması da, çok umut vericiydi. Haberimizde detayları okuyacaksınız.

İÇİMİZİ RAHATLATTI
Toplantının sürprizlerinden biri, İzmir'de yeni ihaleye çıkacak kruvaziyer limanına, AVM yapılıp yapılmaması tartışmalarıyla ilgiliydi. AVM'nin, kapalı alanının 95 bin metrekare olduğu söyleniyordu. Binali Yıldırım ise kentteki 'trafik konusunda kaygıların, zaten süreç içinde AVM'den bağımsız zorunlu giderileceğini' ama söylenen rakamın doğrusunun; 28 bin metrekare olduğunu ifade etti.
Arada çok fark var. Bu da önemli bir konuda, ciddi bilgi kirliliği olduğunu gösteriyor.
Binali Yıldırım'ın ikinci mesajı ise Alsancak Stadı'nın geleceğiyle ilgiliydi. Yıldırım, "Alsancak Stadı yıkılacak, yerine AVM yapılacak" söylemlerinin, İzmir'de şehir efsanesine dönüştüğünü, böyle bir niyet olmadığını belirtti. Bu açıklamalar, toplantının ferahlık veren sürprizleriydi.
Artık 117. yılını kutlayan Yeni Asır Gazetesi de, güzel toplantıya ev sahipliği yapıp, düzenlenmesini üstlenerek takdir topladı. İzmir'de güzel her işi alkışlamayı ve sahip çıkmayı bilmek gerekiyor. Yeni Asır'ı ve Genel Yayın Yönetmeni sevgili Şebnem Bursalı'yı içtenlikle kutluyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA