Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Aykut Yenice'nin projeleri

Başlıktaki isim, 'İzmir'in adam gibi adamları'ndandır. Sevgili Aykut Yenice, aslında İzmir mutfak tarihinde, özellikle 1950 sonrasında çok önemli bir yeri olan, rahmetli İsmet Yenice'nin (Çorbacı İsmet Usta) oğludur. Yenice, babasından devraldığı değerli soyadını ve güzelim mutfak mirasını, uzun süredir Basmane'deki İzmir Yenice Lokantası'nda, başarıyla, muhteşem tatların şemsiyesi altında sürdürüyor. Aynı aile, üç kuşaktır mutfaktadır. 1910'lu yılların sonunda Selanik'ten göç eden Mehmet Yenice'nin başlattığı güzel mutfak serüveni, oğlu İsmet Yenice tarafından adeta zirveye çıkarılmıştı.
Yetişenler çok iyi bilirler, rahmetli, değerli İsmet Usta'nın (Yenice) İzmir Mezarlıkbaşı'ndaki o mütevazı mekanı, çorba ile bağdaş kurulan, şenlikli bir şölen sofrasının nadir bulunan özel simgesi gibiydi. Şükür ki gençlik yıllarımda ve biraz da sonrasında, o lezzetlere yetişme şansını yakaladım. (Çorbacı Hamza'nın paçasını tattım. Tilkilik'te Kokoreççi Necmi'ye bile takılmışlığım vardır.) Aslında bu lezzetler hiç kaybolmadı.
İzmir'in çok farklı noktalarında, Yenice Lokantası'nda olduğu gibi yolculuğunu sürdürüyor. Ege'nin güzel, rüzgarlı kanatları altında, Girit'ten Midilli'ye kadar, onlarca tat ile harmanlanmış İzmir ve Ege mutfağı, üstü örtülü, derinlikli zarafetini, yıllardır sevgiyle, özenle paylaşmayı sürdürüyor.
Bu yazıya, değerli İsmet Usta'yı anmadan başlamak, saygısızlık olurdu.

30 MİLYAR DOLAR

Sevgili Aykut Yenice, 'büyük usta babasının' mirasını kucaklayarak gösterdiği başarıyı, üçüncü nesil olarak temsil ettiği hakiki dede mesleğiyle taçlandırarak devam ettirirken; unvanlarını önce İzmir Lokantacılar Odası Başkanlığı'na, ardından Türkiye Lokantacılar Pastacılar Tatlıcılar Kebapçılar ve Köfteciler Federasyonu Başkanlığı'na kadar yükseltti.
Şaka değil, Türkiye genelinde bu sektörün, neredeyse 30 milyar dolara yakın yıllık cirosu var. Sektörün tümünde 500 bine yakın kişi istihdam ediliyor. İzmir'de sektörde faaliyet gösteren 5 bin civarında işletme var. İşte bu pencereden bakılınca, İzmirli Aykut Yenice'nin üstlendiği görevin önemini daha iyi algılıyorsunuz. Sevgili Aykut Yenice, markalaşmış Sabah Kahvesi'nin konuğu oldu. Bugün ve yarın, Sabah Kahvesi'nde okuyacaklarınız; hem tüketici olarak sizlerin hem de İzmir'de ve Türkiye'de binlerce işletmeci ve çalışanlarının çok ilgisini çekecektir.
Yenice, federasyonun İzmir projelerini de anlattı. Başlı başına, hepsi haber değeri taşıyor.
İzmir'i sektöründe tüm Türkiye'de, çarpıcı bir başarıyla temsil eden Aykut Yenice'ye, halk sağlığını çok önemseyen ve İzmir mutfağını yüceltecek tüm projelerinde başarı diliyoruz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA