Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MERYEM GAYBERİ

Tüm yılların en önemli projesi

Türkiye'nin 2015'te en önemli gündemi nedir? Paralel Yapı ile mücadelede kararlılık.
Haziran'daki genel seçimler. İş kazalarının asgariye indirilmesi. Suriye'deki savaştan kaçan kardeşlerimizin durumu. Yeni Anayasa ve yüzde 10 barajı gibi konular.


Bunlar bitmeyen ve kolay kolay bitmesi beklenmeyen tartışma başlıklarımız. Fakat bunların hepsinden daha önemli gündem maddemiz Çözüm Süreci.

***
Çünkü Çözüm Süreci, 100 yıllık bir derdimize vurduğumuz en önemli neşter. Çünkü Çözüm Süreci, Kürt meselesinin kangrene dönüştüğü bir anda milletin olayı çözme iradesi göstermesidir.

Sadece 2014'ün, 2015'in değil ondan önceki yılların da ana gündem maddesi. Babaların, kardeşlerin, evlatların ana gündem maddesi.

***
Ama en çok da anaların 'ana' gündem maddesi. Analar çekti en büyük acıyı. Doğu'da, Batı'da hep analar ortak ağıtlar yaktı. Ve elbette analar sahip çıkacak barışa, çözüme, sürece…

Kürt meselesini hal yoluna koyma noktasında ne zaman önemli bir kavşağa gelinse büyük bir provokasyon patlıyor. Oslo'da müzakereler başladığında burada MİT Müsteşarı'na kelepçe takmak istediler.

Barış için masada şartlar konuşulurken, Güneydoğu sokaklarında 8 bin KCK'lı 'paralel' kelepçelerle hapse atıldı. 'Silahlı dönemin geride kaldığının' açıklandığı Newroz'un ardından Paris'te 3 Kürt kadın vahşice katledildi. 'Çözüm Süreci'nde çok güzel gelişmeler olacak' denildiği günün ertesinde Roboski (Uludere) katliamı yaşandı.

***
Şimdi olayları bir kez daha yan yana koyunca aradaki 'Paralelliği' fark etmemek imkânsız.
Sürece en çok karşı olanlar, "Türkiye bölünüyor" naraları atanlar, bu tür olaylardan en çok nemalananlar oldu. Her olumsuz gelişmeyi süreci başlatan irade olan AK Parti iktidarının karnesine eksi hanesi olarak yazdılar.

***
Roboski'de 34 Kürt kaçakçısının bombardımanla can vermesi tüm Türkiye'de bir travma oluşturdu. 'Kobani' bahaneli 6-8 Ekim olaylarında ise 50 insan hayatını kaybetti.
Geçen hafta Cizre'de 6-8 Ekim olaylarının bir benzeri yaşandı, 3 kişi öldürüldü.
Haklı olarak Roboski travmasını atlatamadığını öne sürenlerin, Kobani'de ölen sivillerden ve Roboski'de öldürülenlerden daha fazla insanı katletmesini kim izah edecek?

***
Olayların ardından Cizre'de askerleri taşlayanlara Kürt anneler, "Askerleri taşlamanız barış görüşmelerine zarar verir. Yaptığınız doğru değil" diyerek engel oldu.
Bölge insanının barış sürecini sahiplenmesini gören HDP'liler bile ağız değiştirmeye 'Provokasyon' demeye başladılar. Evet barışla ilgili her önemli aşamada yapılan bu katliamlar provokasyondur. Türk, Kürt, Arap, Çerkes, Laz annelerine karşı provokasyondur.

***
Bir gencin bile ölmemesinden daha büyük ideoloji, daha büyük proje, daha büyük insani getiri mi olur? Her provokasyon, 'özerklik' diyenlerin kendileri dışında kimseye hayat hakkı tanımayacağı algısını pekiştiriyor.

Cizre'de masum insanlara saldıranlar en başta Kürtlerin "derin" düşmanıdır.
Yeni yılın en önemli gelişmesi, silahların sonsuza dek toprağa gömülmesidir.
Bu Türkiye Cumhuriyeti devletinin asırlık projesidir…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA