Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Engelliler görünmez mi?

TESYEV'in (Türkiye Engelliler Spor ve Eğitim Vakfı) tanıtım klibini ilk kez NTV'de izledim. Son zamanlarda ruhuma en fazla dokunan görüntülerden biriydi. Beni ekran başından alıp, başka dünyalara savuran son derece etkileyici bir çalışmaydı... Klip, engelli insanlarımızın "görünmezliğine" vurgu yapıyor. Evet, bizim engellilerimizin bir "görünmezlik" zırhı var. Sözünü ettiğim; ilgililerin ilgisizliği değil, engellilerin aileleri tarafından "toplumdan gizlenme" çabası... Aileler, engelli çocuklarını toplum içine çıkarmaya hiç gönüllü değiller. Onları adeta "kendi özürleri" gibi görüp, evlere, odalara hapsediyorlar. Yurtdışına çıktığımda sokaklarda, sinemalarda, alışveriş merkezlerinde çok sayıda engelliyi görüp, şaşırıyorum. Herkes gibi günlük aktivitelerini sürdürüyorlar. Orada engellilerin nüfusa oranı 20/1, bizde ise 7/1... Bizim onlardan üç katı fazla engelli vatandaşımız var ama ortalıkta yoklar. Neden? Çünkü onları "öteki" sayıp, öteliyoruz. Gözümüzü dikip, bakıyor, utandırıyoruz. Tekerlekli sandalyelerini rahatlıkla sürecekleri rampalar, özel asansörler yapmıyoruz. İş, aş vermiyoruz. Ve onları "evlerine" hapsediyor, adeta kendi toplama kamplarında enterne ediyoruz. En kötüsü de acıyoruz... Oysa onlar "acınmayı" değil, bu rezaletten "arınmayı" bekliyorlar. İşte TESYEV'in klibi de bunu anlatıyor. Ünlülerin "bile" (!) onları gördüğünden, onlara gülümsediğinden söz ediyor. Ama ne olarak? Alışveriş merkezinde tanıtım yapan, sevimli ayı kılığına bürünmüş, o kıyafetin içine saklanmış "yüzü olmayan" bireyler olarak... Klip, "Onları sevmek için ille de gözden ırak olmaları mı gerek?" sözüyle bitiyor. Bu sorunun çengeli, klibi izlediğim andan itibaren beynime asılı kaldı. "Biraz da sizi rahatsız etsin" istedim...

BEYAZ BİR GECE
Madem hızımızı aldık, aynı kulvarda ilerlemeye devam edelim. Bu akşam Beyaz Show, TOHUM Vakfı ile işbirliği yaparak otizm hastası çocukların topluma kazandırılmasına yönelik bir yardım kampanyasına öncülük edecek. Sanat, iş ve spor camiasının en önde gelen isimleri Beyaz Show stüdyosunda olacak. Malum, rakip medya kuruluşları birbirlerinin düzenlediği yardım kampanyalarına sırtlarını dönmeyi, hatta baltalamayı adet edinmişlerdir. Ben diyorum ki, ne yapın, edin bu gece Kanal D ekranları karşısında olun! Bir mesaj, bazen bir hayat demek. Unutmayın!


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA