Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Dudaklar da buzlansın

Diziler 'bip' sesinden geçilmiyor. En puslu gecede İstanbul Boğazı'nın sis düdükleri bile bu kadar sık çalmıyor!
Dizilerdeki diyaloglarda küfür kıyamet... Tamam, sokaktaki insanımız sürekli İstanbul Türkçesi ile konuşmuyor, küfre bayağı bir yatkınlığımız var, biliyorum. Ama bir diyaloğu gerçekçi kılmanın tek yolu, onu en yakası açılmadık küfürlerle bezemek (!) olmamalı herhalde. Nasıl olsa 'bip'leniyor rahatlığıyla, senaristler sin kaflı küfürleri birbiri ardına konuşmaların içine yerleştirmekte bir sakınca görmüyorlar. İyi de; cümlenin gelişinden, açıkta kalan ikinci kelimenin anlamından ve en önemlisi de ağız hareketlerinden çocuklar orada ne söylendiğini anlamıyor mu sanıyorsunuz?
Ekranın mozaik efektleriyle buz kesmesinden ben de rahatsızım. Ama başka çare yok. Sesi 'bip'lemenin yanı sıra mutlaka ağızlar da buzlanmalı. Çünkü elin Avrupalısı, Amerikalısı da öyle yapıyor. Dizide, belgeselde, klipte küfür geçiyorsa, 'bip'leme ile beraber ağızlar da buzlanıyor ki, çocukların küfür dağarcığı ekran yoluyla gelişmesin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA