Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Dizi satrancında kim şah mat olacak?

Ramazan bitti, bayram geçti ve ekranlardaki dizi savaşı resmen start aldı.
Günümüzde dizi yapmak da, dizi yayınlamak da uzmanlık gerektiren ayrı bir iş koluna dönüştü. Şimdilerde kanal yöneticileri görünmez bir satranç masasının başında kafa patlatıyor çünkü bir dizinin tutması için kadrosu, teknik özellikleri ve içeriği kadar, doğru gün ve saatte yayınlanması da çok önemli.
Yeni başlayacak bir diziyi ekran gölünde mayalamak kolay değil. Hele yıllardır ilgiyle takip edilen dizilerin karşısına yeni yapım koymak, risklerin en büyüğü... İşte, bu aşamada reyting matematiği devreye giriyor.
Ekranda hangi gün, hangi saat boş?
O saatte izleyicinin arayıp da bulamadığı bir içerik var mı?
Çok izlenen dizinin ortasında bir kara delik bulmak, oradan reyting sağmak mümkün mü?
Rakip diziden iki dakika önce ya da sonra girmek, reytingi nasıl etkiler?
Hangi dakikada hatta saniyede reklama çıkmak gerekir?
İşte, şimdilerde bunlar kuyumcu terazisi hassaslığında ölçülüp biçiliyor.
Peki önümüzdeki günlerde hangi diziler, oyuncular öne çıkacak?
Hangisi sansasyon yaratacak, hangisi sürpriz yapacak, hangisi hayal kırıklığı yaratacak?
Şimdi koltuğumuza iyice yaslanıp Yakından Kumanda'mızı 'geleceğe' doğrultma zamanıdır:

EN İDDİALI DİZİLER
KARADAYI/ atv: Köşemizin müdavimleri mutlaka hatırlayacaklardır. 'Ezel' devam ederken, 70'li yılları anlatan flashback bölümlerinin, dizinin güncel hikayesinden çok daha ilgi çekebileceğini savunmuş ve bunun ayrı bir dizi haline dönüşmesini önermiştim.
Karadayı işte bu çizgide bir yapım. İsmindeki 'dayı' ibaresi de Ezel çağrışımı yapmıyor mu zaten? Kunduracı baba-oğlun 70'lerdeki sıra dışı öyküsünü anlatan dizinin başrollerinde Kenan İmirzalıoğlu, Bergüzar Korel, Çetin Tekindor ve Melike İpek Yalova var.
Yeni dönemin 'başarı' garantili yapımlarından.
ŞUBAT/TRT 1:TRT'nin dizi atağı, bu sezon da sürüyor. Bir zamanlar ekranların en büyük fenomenlerinden biri olan Güzel ve Çirkin dizisini çağrıştıran Şubat'ta, yer altında hayatını sürdüren Şubat'ın bir gazeteci kızla yaşadığı imkansız aşk konu ediliyor. Alican Yücesoy ve Melisa Sözen'in başrollerini paylaştığı dizide ayrıca Musa Uzunlar, Özkan Uğur gibi güçlü oyuncuları da izleme fırsatı bulacağız.
VEDA/ KANAL D: İşte yeni dönemin en iddialı dönem dizilerinden biri. Ayşe Kulin'in aynı adlı romanından ekrana aktarılan dizinin başrollerinde Mehmet Aslantuğ ve Fahriye Evcen var.
Bir yandan işgal kuvvetleriyle, diğer yandan ekonomik zorluklarla mücadele eden 1920'lerin İstanbul'una geniş bir perspektifte bakan dizinin en büyük cazibe noktalarından biri de Zülfü Livaneli'nin müzikleri olacak.
BENİM İÇİN ÜZÜLME/ atv: Bugüne kadar hep Güneydoğu'ya pencere açan Mahsun Kırmızıgül'den bu kez müthiş bir Karadeniz hikayesi geliyor. Öykü Çelik, Fulya Zenginer ve Çağlar Ertuğrul'un başrollerini paylaştığı dizi, insanları birleştiren ortak kaderlerin, coğrafya tanımadığını şiirsel bir anlatımla ekrana taşıyacak.
FATİH/ Show TV: Seyirci rekoru kıran Fetih 1453 filminin ekran versiyonu olan yapım, büyük bir iddia ile geliyor.
Fatih Sultan Mehmet'in 19 yaşından ölene kadar geçen yaşam hikayesini anlatan dizinin başrolünde, sinemada da Fatih'i canlandıran Devrim Evin var. Dizinin Muhteşem Yüzyıl'a rakip olup olamayacağı ise en çok merak edilen konu.
DİLA HANIM/ STAR: Yapım, 'Erkan Petekkaya'nın yeni dizisi' olarak kendine medyada geniş yer bulduğuna göre, kaderini de Petekkaya'nın performansı belirleyecek gibi.
Türk sinemasının demirbaşlarından 'Dila Hanım' filminin dizi versiyonunda Erkan Petekkaya'ya Hatice Şendil eşlik ediyor.
İkilinin en büyük rakibi ise sürekli kıyaslanacakları Türkan Şoray-Kadir İnanır ikilisinin üzerlerine düşen gölgesi olacak.
USTURA KEMAL/ Show TV: Yeni dönemde akıbeti en çok merak edilen yapımlardan biri olan dizi, Üsküdar'da yaşamış, vatanseverliği ve aşklarıyla dillere destan çizgi roman karakteri kabadayı Ustura Kemal'i anlatıyor. Haldun Sevel'in eserinden uyarlanan dizide; Oktay Kaynarca'ya Emre Kınay, Naz Elmas ve Esra Ruşan eşlik ediyor. Kurtlar Vadisi'nden sonra Oktay Kaynarca yıllardır aradığı rolü bulmuş gibi görünüyor bana...

EN ÇOK KONUŞULACAKLAR
HUZUR SOKAĞI/ atv: Şule Yüksel Şenler'in 101 baskı yapan ünlü romanı 'Huzur Sokağı' daha şimdiden manşetleri işgal etmiş durumda. Zira ilk kez bir büyük kanalın dizisinde türbanlı karakterlere yer veriliyor. Gıptayla seyredilen huzurlu bir mahallede; iki zıt kişinin yaşadığı zihinsel devrim ve bu konunun çevresinde dönen aşkı anlatan dizide Kutsi, Yeşim Salkım, Selin Demiratar ve Güven Hokna rol alıyor. Diziye yönelik yorumlar, sadece televizyon yazarlarının sütunlarıyla sınırlı kalmayacağa benziyor.
AĞIR ROMAN/ STAR: Türk Sineması'nda beni en çok etkileyen yapımlardan biri olan Ağır Roman'ın aynı lezette ekrana taşınıp taşınmayacağı konusunda endişelerim olmasına rağmen, dizinin çokça konuşulacağına inanıyorum. 1996'da Metin Kaçan'ın romanından sinemaya aktarılan Ağır Roman'da başlıca rolleri Erkan Bektaş, Sumru Yavrucuk, Macit Koper, Tamer Tıraşoğlu, Özge Özpirinçci, Murat Daltaban ve Onur Saylak paylaşıyor. Dizi, son günlerin popüler konusu kentsel dönüşümü de öyküsüne ekleyerek, tartışılma katsayısını artırmış görünüyor.
SON YAZ BALKANLAR 1912/ atv: İşte, büyük bir merakla belediğim dizilerden biri daha. Elveda Rumeli'de büyük göçün dramı yarım kalmıştı. Dizinin içimde kalan bu boşluğu dolduracağına inanıyorum. Balkan Savaşı'nın 100'üncü yıldönümünde ekrana gelecek dizinin başrolünde Hazal Kaya, Seçkin Özdemir, Furkan Palalı ve Tuğçe Kazaz'ı izleyeceğiz. Kürşat Başar'ın senaryosunu yazdığı dizi, Balkan Savaşı arifesinden Çanakkale Savaşı'na kadar olan dramatik bir süreci ekrana taşırken, gündemi çokça meşgul edeceğe benziyor.

SÜRPRİZE GEBE OLANLAR
KREM/ atv
: Dizide çirkin bir kızın büyülü bir krem sayesinde rüyalarındaki kadına dönüşmesi konu ediliyor. Duygu Yetiş, Kenan Ece, Ebru Akel, Larissa Gacemer, Devrim Yalçın ve Ayşen Gruda'nın rol aldığı dizi 'dış kulvardan' geliştireceği atakla ön sıraları zorlayabilir.
ATLILAR/ STAR: Sanırım bu dizinin hayata geçirilmesinde en önemli ilham kaynağı, tarihi Kore dizilerine Türk halkının gösterdiği büyük ilgi oldu. Başrollerini Sarp Levendoğlu, Aslı Tandoğan ve Canan Ergüder'in paylaştığı 'Atlılar', izleyenleri Orta Asya'nın eski tarihine doğru maceralı bir yolculuğa çıkaracak. Bir avuç Çianlı esir ile ulu Beyaz Kurt'un peşine düşüp vaat edilen toprakları aramaya başlayan Samaralılar'ın dünyayı adeta yeniden keşfetmesini anlatan dizi, ekranda benzer yapımları izlemekten sıkılan ve yorulan izleyiciye alternatif oluşturmayı hedefliyor.
ALEV ALEV/ atv: Bu yıl pek moda olan eski Yeşilçam film devşirmelerinden biri daha. Rojda Demirer, Berk Oktay, Hande Soral ve İlker İnanoğlu'nun rol alacağı dizi; Tarık Akan, Gülşen Bubikoğlu ve Cüneyt Arkın'ın oynadığı unutulmaz 'Alev Alev' filmini bu kez dizi kılığında izleyicinin karşısına çıkaracak.
Televizyonda ne zaman rastlasam, aynı zevkle tekrar tekrar izlediğim filmin dizi versiyonu, büyük bir reyting sürprizi gerçekleştirebilir.
KAYIP ŞEHİR/ KANAL D: Yerli dizilerde sosyal sorumluluk ve duyarlılık arayanlar için ilginç bir alternatif olabilir. İstanbul'un arka sokaklarında yaşanan ve çoğumuzun habersiz olduğu insanlık trajedilerini; kadınların, Çingeneler'in, travestilerin, siyahların uğradığı ayrımcılığı, işçilerin sorunlarını, sokak çocuklarının dünyasını gün ışığına çıkaran dizide Gökçe Bahadır, Nik Xhelilaj, İlker Kaleli ve Nazan Kesal rol alıyor.
Yıldırım Türker, Murat Uyurkulak, Seray Şahiner ve Leyla Olça gibi güçlü isimlerin kaleminden çıkan senaryonun danışmanlığını ise bir başka ünlü gazeteci Tuğrul Eryılmaz üstlenmiş.
BABALAR VE EVLATLAR/ STAR: Fatma Girik'in yıllar sonra yeniden bir dizi kadrosunda yer almasını sağlayan Babalar ve Evlatlar'da Serdar Gökhan, Taner Barlas, Nurşim Demir ve Itır Esen gibi isimler rol alıyor. Dizi, toplumumuzun kanayan yarası kan davasına farklı bir bakış açısı getirmek için yola çıkmış. Eski kabadayı Aslan, sözünün doğrultusunda yaşarken oğullarından Burhan, mahalleli Gönül'e tecavüz eden Eyyo'yu öldürüp cezaevine girer. Oğulları Eyyo'nun ölümü Demirel ailesini öfkeye boğar. Aslan, oğlu Burhan'ı kan davasından korumaya çalışacaktır ama işler planladığı gibi gitmez. Bakalım, yapımcılarının planladığı işler yolunda gidecek mi?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA