Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Kıyı feneri gibi program

Herkes gibi ben de atv'deki Bir Şarkısın Sen'de sahne alan minikleri büyük bir hayranlıkla izliyorum. Hele Allah vergisi yeteneklerinin eğitimle birleşip, gün be gün aşama kaydettiklerini görünce onlar adına daha da umutlanıyorum.

KÜÇÜK SIFATI YOK!
Peki hiç düşündünüz mü, çocukların yeteneklerini gösterebilmek için şans bulduğu bunca yarışma varken, neden sahnelerde isminin başına 'küçük' sıfatı yazılan bir minik şarkıcı yok?
Öyle ya, bundan 15-20 yıl önce ortalık 'küçük' sanatçıdan geçilmiyordu. Küçük Emrah, Küçük İbo, Küçük Ceylan, Küçük Onur ve diğerleri...
Bunun iki sebebi var...
Hepimizin aklına gelen ilk neden: Gazinolar öldü... Artık ne küçük ne de büyük, şarkıcı görmek isteyenler gazinolara gitmiyor. Zaten gidecekleri gazino da yok!
İkincisi ve bana göre çok daha ilginç olanı, halkımız artık çocuk istismarına daha önceki yıllardan çok daha mesafeli duruyor.
Gözlemlerime dayanarak söyleyebilirim ki, toplumumuzda bu konuda son derece büyük bir hassasiyet oluştu. Ebeveynler artık bilinçlendi. Eskiden eline saç fırçası alıp ünlüleri taklit eden çocuk, altın günlerinin en büyük eğlencesiydi.
Şimdilerde en masum eğlenceler bile çocuk istismarı sınıfına sokulup, şiddetle eleştiriliyor.
Peki bundan şikayetçi miyim?
Hayır, asla... Zaten bu yazıyı da toplumuzun bu konudaki farkındalığının altını çizmek için yazdım.
Keşke sosyal hayatımızı tehdit eden diğer konularda da bu kadar önemli bir mesafe kat etmiş olsak... Ancak bu hassasiyette aşırıya kaçıldığına da şahit oluyorum.
Ekranların en masum yarışması Bir Şarkısın Sen için bile çatlak sesler çıkıyor. Oysa bu program bir 'yarışma' değil, gösteri. Ayrıca Türk Sanat Müziği'nden, Türk Halk Müziği'ne ve yabancı dilde söylenen şarkılara kadar son derece geniş bir müzik kültürünü kulağına değdirmek gibi asli bir görev çocuk masumiyeti ile pekişmiş, notaların rehberlik ettiği, müziğin evrensel barışa nasıl hizmet ettiğini gösteren bir hepsinden önemlisi; aileleri, çocuklarını konservatuvara göndermek, müzik yeteneklerini geliştirmek için teşvik ediyor, cesaretlendiriyor.
Ben, Bir Şarkısın Sen'in çocukları sanata yaklaştırmak adına bugüne dek yapılmış en işlevsel kültür programı olduğuna inanıyorum.
NOT: Her hafta programa konuk olan ünlüler artık çocuklar için söylenecek her türlü övgü cümlesini tüketti. Ama çocukların takdir cümlelerinden ziyade, tecrübeden damıtılmış 'rehberlik' hizmetine ihtiyacı var. Ünlü konukların dikkatine...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA