Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Arama motorunuzu kapatmayın!

YENİ internet arama motoru son derece yoğun bir reklam kampanyası ile neredeyse tüm ekranları kapladı. Reklamda bir edebiyat öğretmeni, derste okuyacağı şiirin devamını getiremiyor. Öğrenciler hep birlikte arama motorunun ismini söyleyince bizim hoca da 'Tabii yaa' deyip hemen bilgisayar başına geçiyor. Yemekte kız arkadaşının kullandığı yabancı kelimenin anlamını bilmeyen delikanlı da, balkonda çamaşır asarken söylediği şarkının devamını unutan ev hanımı da hemen arama motoruna baş vuruyor.

BEYİN TEMBELLEŞİYOR
Sosyolog ya da psikolog değilim ama kişisel gözlem ve tecrübelerimin ışığında, arama motorlarının hayatımızı kolaylaştırmasının yanı sıra insan beynini tembelleştirdiği fikrindeyim. Kendimden biliyorum; artık isimleri ve geçmiş olayları hatırlamak için hafızamı fazla zorlamıyorum. Hemen bilgisayarımdaki arama motorlarına bir-iki kelime yazıp aradığımı buluyorum ama insan beyni de adale grubu gibidir. Egzersiz yaptırılmazsa, güçsüzleşir. Çağımızın en büyük hastalıklarından Alzheimer ve Demans'a neden olan da insanın beynine yeterince antrenman yaptırmaması. Nasıl hesap makineleri hayatımıza girdikten sonra dört işlemi akıldan yapmakta zorlanıyorsak, arama motorlarının da düşünme metodolijisini körelttiğini düşünüyorum. Bir hafıza sorunuyla karşılaştığınızda hemen bilgisayardaki arama motoruna başvurmadan önce kendi motorunuzun marş kolunu iyice bir çevirin derim...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA