Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Eurovision seçmesi nasıl olmalı?

Yarışma mı olmalı, sipariş mi verilmeli?
Türkçe mi yazılmalı, İngilizce mi okunmalı?
Profesyoneller mi gönderilmeli, amatörlere mi şans verilmeli?
İlle de Türkiye'yi tanıtan folklorik unsurlar mı kullanılmalı, yoksa popüler müzik ne diyorsa o mu olmalı?
Her yıl Eurovision öncesinde aynı tartışma yaşanır, her kafadan bir ses çıkar.
Bu yıl TRT yönetimi, 'her kafadan çıkan farklı sesleri' bir senfoniye dönüştürme kararı aldı. Son derece doğru bir girişimle Eurovision İstişare Toplantısı düzenledi. Bu konuda fikir sahibi olanları Harbiye'deki Radyoevi'nde topladı.
Sağ olsunlar, beni de davet edip onurlandırdılar. Ancak cuma sabah 09.30 gibi en civcivli mesai saatime denk gelen bu toplantıya katılamadım. Çünkü katılsaydım, pazar günü bu köşede herhangi bir yazı okuyamayacaktınız. Bu nedenle Eurovision seçmelerine ilişkin şahsi görüşlerimi bu sütunlar aracılığıyla paylaşmayı bir görev bilerek, çorbaya bir çimdik tuz katmayı uygun gördüm.

YARIŞMA HEYECANI YAŞANMALI
Efendim, bence sanatçılara 'sipariş verme' dönemi artık sona ermeli. Zira TRT, geçen yıl bu konuda çok zorlandı. Ünlülerin neredeyse hiçbiri Eurovision'a katılıp 'kariyerini yarıştırmak ya da başkalarıyla tokuşturmak' niyetinde olmadı. TRT neredeyse son dakikaya kadar ünlü sanatçı arayıp, durdu. Sonunda Can Bonomo imdada yetişti.
Görünen o ki, bu sistem artık verimli olmayacak. Bu durumda yarışmanın eski yıllarda olduğu gibi amatörlere ve halkın beğenisine açılmasında fayda var.
Önerim şu: Tıpkı televizyondaki müzik yarışmaları gibi bir organizasyon düzenlensin. Önce çeşitli kentlerde uzman TRT jürisinin elemesiyle adaylar belirlensin. Adaylar, toplam dört programı geçmemek üzere canlı yayında yarışsın ve her hafta içlerinden biri elensin. Elemede 10 kişilik uzman jüri ile halk oylaması yüzde 50/50 oranında etkili olsun. Sonunda hem uzman jürinin puanlaması. hem de halkın ortak beğenisi ile ülkemizi Eurovision'da temsil edecek şarkıcı ya da grup belirlensin. Tabii manipülasyonu önlemek adına izleyici SMS'leri kişi başına 10 adet ile sınırlansın. Böylelikle hem TRT iyi bir yarışma programı kazanmış olur hem de halkın ilgisi günler öncesinden Eurovision'a odaklanır.
Bu organizasyonun TRT'ye de önemli oranda reyting ve reklam katkısı sağlayacağına inanıyorum. Programdan elde edilecek SMS geliri ise şu anda ekonomik zorluk içinde yaşayan eski TRT çalışanları için oluşturulacak bir fona aktarılsın.
Naçizane düşüncem budur...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA