Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Kötü dizi neresinden anlaşılır?

Ben bir televizyon yazarı olarak başlayıp biten dizileri takip etmekte zorlanıyorum. Allah ekran başındaki seyircinin yardımcısı olsun.
Evet, seyirci televizyonda dizi izlerken para vermiyor. Ama daha değerli bir şeyini harcıyor:
Zamanını... Bu nedenle dizi seçmek önemli. Zira bir diziyi izlemeye başlıyor, neredeyse günlük programınızı ona göre ayarlıyor, sonu gelmez reklam kuşaklarına tahammül ediyorsunuz ama o dizi iki-üç bölümde ekrandan kaldırılıveriyor. Siz de iyot gibi ortada kalıyorsunuz.
Peki kötü dizi, daha doğrusu ekranda uzun süre kalamayacak dizi neresinden anlaşılır? İşte iyi ve kötü diziyi kavun gibi dibinden koklamanıza yarayacak yöntemler:
Dizilerin dini imanı reytingdir. İlk üç bölümünde izlenme oranı 3 puana erişemeyen diziden umudunuzu kesin. Bu nedenle gözünüz reyting tablosunda olsun.
Dizi tüm cephanesini daha ilk bölümde yakıp tüketirse ondan uzak durun. Çünkü dört bölümde saçmalamaya başlaması kaçınılmazdır. Yani daha birinci bölümüne iki aldatma, üç cinayet, beş kaza sığdıran diziden hayır gelmez. Senaristler kısa zamanda tıkanacağı için, dizi beşinci haftasına ulaşmadan pike yapmaya başlayacaktır.
Dizinin içine uzun uzun bakışmalar, anlamsız müzik klipleri ekleniyorsa; anlayın ki söyleyecek fazla sözü kalmamıştır. Hemen ilk durakta inin.
Eğer izlemeye başladığınız dizinin reklam kuşakları giderek kısalmaya başlamışsa, hemen sevinmeyin. Tam tersi, karalar bağlayın. Çünkü dizinizin son kullanma tarihi dolmak üzeredir.
Dizinin başlama saati her hafta biraz daha sarkıyorsa; 'umutsuz vaka' demektir. Hele geç saate ötelenmişse, haftaya ekranın köşesinde 'Final' yazısını görmeniz kaçınılmazdır.
Dizi, ilk bölümünün ardından hafta içinde beş kez tekrarlanmışsa, imdat butonuna basılmış demektir. Kendinize hemen başka bir dizi bulun.
Dizinin setinden aşk haberleri türetilmeye başlanmışsa; alarm zili çalmaya başlamış demektir. Eğer dizi, ekmeğini magazinden çıkaracak kadar çaresizliğe düşmüşse, ondan hayır gelmez.
Dizinin kadrosuna durduk yerde yeni ve ünlü isimler katılıyorsa, değirmene kovayla su taşınmaya başlanmış demektir. (Bkz: Muhteşem Yüzyıl-Kösem)
Tavsiyem, gazeteden keseceğiniz bu 'turnusol kağıdını' sürekli kumandanızın yanında bulundurmanızdır!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA