Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

İzafiyet teorisi meğer neymiş?

Lise yıllarından beri anlamakta hep güçlük çektiğim bir konuydu izafiyet (görecelilik) teorisi... Albert Einstein tarafından formüle edilen ve yerleşik tüm fizik kurallarını tepetaklak eden bu kuramın anlatımı sırasında beni en çok etkileyen, 'Uzay yolculuğuna çıkan bir astronot, yıllar sonra dünyaya döndüğünde tanıdıklarını ve akrabalarını çok daha yaşlı bulur' cümlesiydi. Yine de kuramı tam olarak çözmekte zorlanırdım.
Meğer izafiyet teorisini anlamakta güçlük çeken sadece ben değilmişim. Koskoca devlet adamları bile çözememiş.
Nereden mi biliyorum?
National Geographic kanalında Albert Einstein'ın hayatını anlatan 'Deha' belgeselinden...
'Deha'nın final yaptığı son bölümde; ABD Başkanı Roosevelt, ünlü bilim adamını Beyaz Saray'a özel davetli olarak çağırdı.
Başkan, ondan izafiyet teorisini kendisine basitçe izah etmesini istedi. Einstein, "Eğer görüşmemizin sonunda bana Almanya'nın son halinden söz etmem için 1.5 dakikanızı ayırırsanız, size bu teoriyi anlayabileceğiniz şekilde anlatırım" dedi ve sadece tek bir cümle kurdu:
"Köz haline gelmiş kömürlerin üzerine basarken bir saniye size bir saat gibi gelir. Ama ateşli bir kadının yatağındayken bir saat, bir saniyede geçer." Hâlâ anlamayan var mı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA